În cadrul ultimei Sale discuții cu ucenicii Săi, Domnul Isus a vorbit mult despre Duhul Sfânt. Una dintre făgăduințele privitoare la acel Dar ceresc a fost aceasta: „Și Eu voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac, și anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nu-L cunoaște, dar voi Îl cunoașteți, căci rămâne cu voi și va fi în voi” (Ioan 14:16,17).

Hristos fusese un minunat Mângâietor al ucenicilor Săi în cursul celor trei ani și jumătate ai misiunii Sale mesianice. Iată cuvinte de mângâiere rostite de El: „Să nu vi se tulbure inima. Aveți credință în Dumnezeu și aveți credință în Mine” (Ioan 14:1). „Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte” (versetul 27).

„V-am spus aceste lucruri ca să aveți pace în Mine. În lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea” (16:33).

Acum El le-a promis că, după ce va pleca la Tatăl, ei vor avea un alt Mângâietor. Vor fi în permanență mângâiați: a plecat un Mângâietor divin, a venit Altul. Important și interesant este și cuvântul grecesc folosit pentru ceea ce în românește s-a tradus „alt”. Acesta este allon, cazul acuzativ de la adjectivul allos, al cărui sens este explicat astfel: „Grecește, allos, «altul, de același fel» (vezi 1 Ioan 2:1, unde «avocat» este traducerea cuvântului redat aici ca mângâietor, grecește paracletos). El îi va părăsi pe ucenicii Săi (Ioan 13:33), însă Îl va ruga pe Tatăl să trimită pe Cineva care este ca El, ca să rămână cu ucenicii, nu în mod temporar, așa cum rămăsese El, ci în veac.” (Comentariul biblic adventist de ziua a șaptea, vol. 5, p. 1037).

„Să rămână cu voi în veac”, a zis Isus despre al doilea Mângâietor, Duhul Sfânt. Aceasta înseamnă că, după revărsarea Sa ca ploaie timpurie în Ziua Cincizecimii a anului 31 al erei creștine în Ierusalim, Duhul Sfânt nu i-a mai părăsit niciodată pe credincioși. Convertiții se nasc din nou din apă și din Duh, așa cum a zis Isus în Ioan 3:5. Prezența Duhului Sfânt în viața credincioșilor este o garanție a grijii și preocupării permanente a lui
Dumnezeu pentru copiii Săi de pe pământ.

Fără Duhul Sfânt, nimic spiritual nu este cu putință: dorința de a veni la credință, înțelegerea Sfintei Scripturi, pocăința, trăirea adevărului, siguranța împotriva ispititorului nevăzut, lucrarea câștigării de suflete pentru cer.

Duhul Sfânt poate face orice. Nu vă poticniți de statistici, de greutăți, de înfrângeri, de opoziția oamenilor. Adevărul mântuitor le va fi dus tuturor celor sinceri. Prin Duhul Sfânt, folosindu-Se de cei care sunt părtași cu El la această lucrare. Suntem gata? Vom sta la dispoziția Lui pentru această părtășie personală, pentru a împărtăși mai departe Cuvântul, ca și alții să aibă părtășie cu noi? Așa să fie și ne rugăm în acest sens. Amin!

M-a impresionat întotdeauna această frumoasă poezie scrisă de Traian Dorz, care a devenit versurile unei cântări.

Iată cuvintele:
Preasfinte Duh de viaţă darnic,
Preasfinte-mpărţitor de har,
În faţa Ta îngenunchează
A noastră rugăciune iar.
Căci Tu ai dat vieţii noastre
Botezul minunat de foc,
Ce-a cununat în noi durerea
Cu fericirea la un loc.
Ai răsărit în faţa noastră,
Lumina altei noi vieţi,
Ca să ne-arăţi atâtea sfinte
Şi negrăite frumuseţi.
În inimi ne-ai aprins puterea
Şi focul altei noi iubiri,
Ca să-Ţi aducem Ţie
Jertfa deplinei noastre dăruiri.
De-atâta sfântă fericire,
Ni-e plin al inimii pahar.
Fii binecuvântat de-a pururi
Duh Sfânt împărțitor de har.
Da, Duh Preasfânt, vino acum în inimile noastre plăpânde și îmbogățește-ne cu prezența Ta sfințitoare și cu darurile împărțite de Tine! Amin!

Pastor Ștefan Radu, doctor în teologie