Pe cât de utile și importante știu că sunt programele educaționale și religioase pentru copii, pe atât de dificilă mi s-a părut realizarea acestora. Am avut constant impresia că este greu să le captezi atenția, să fie motivați spre o direcție corectă și să aibă constanță. Peste toate acestea s-a adăugat în experiența mea și interacțiunea (din urmă cu mai mulți ani) cu minorii dintr-un centru de reintegrare. Comparativ cu deținuții adulți, la care merg constant cu programe educative și religioase, în cadrul cursurilor destinate adolescenților am avut sentimentul că mă lupt cu morile de vânt. Cu toate acestea, când un prieten m-a întrebat în ce program se poate implica, i-am propus aproape instant să facem împreună un eveniment de Ziua Copilului la Centrul de detenție pentru minori și tineri Brăila-Tichilești.

Așa am început să conturăm împreună planul evenimentului. Am transmis conducerii centrului că la finalul programului dorim să oferim câte un pachet cadou tuturor celor 168 de minori și tineri încarcerați. Au fost foarte încântați de propunerea noastră și astfel am aflat că printre cei aflați în custodie erau 32 de tineri care nu mai erau vizitați de către aparținători și aveau nevoie de încălțăminte, îmbrăcăminte și articole de igienă. De asemenea, am descoperit că erau câțiva tineri care nu și-au mai văzut părinții pentru că aceștia, având o stare materială dificilă, nu au posibilitatea de a parcurge distanțele lungi de la domiciliu până la penitenciar. Am ales să sprijinim și aceste câteva familii asigurându-le deplasarea la unitatea penitenciară pentru a-și reîntâlni copiii.

Pentru ca evenimentul acesta să fie constructiv și tinerii participanți să aibă un câștig major, am ales să invităm trei persoane (două persoane care au trăit experiența tristă a detenției și o persoană care a crescut la casa de copii și, ulterior, pe străzi) care să își împărtășească experiența lor și cum viața lor a căpătat sens când L-au descoperit pe Dumnezeu.

Întâlnirea cu beneficiarii noștri a fost marcată de prezența lui Dumnezeu; invitații au povestit cum, încă de tineri, au încercat să își facă un rost în viață și să găsească fericirea mergând chiar și pe calea infracționalității, dar toate eforturile lor au fost zadarnice. Au povestit cum, încarcerați fiind, crezând că viitorul lor este compromis, L-au cunoscut pe Dumnezeu în paginile Bibliei, care a ajuns în celula lor chiar în acele momente în care sufletul le era apăsat de durere.

În tot acest timp, așezați în băncile fixate în podeaua rece a temniței, copiii ascultau cele relatate; unii păreau departe cu gândul, alții păreau pierduți, alții îngândurați, alții frământați de dorul de cei dragi și de acasă, iar în ochii altora își făceau loc curiozitatea și speranța. La finalul propriei mărturii, unul dintre invitați i-a întrebat pe tineri dacă este careva care vrea să își schimbe viața. Din mijlocul sălii, cineva care ascultase plin de curiozitate ce se povestea a mărturisit că vrea o nouă viață, dar crede că această schimbare va putea veni abia după eliberare. A fost încurajat să creadă că Dumnezeu schimbă viața cuiva începând chiar din acest loc și a fost invitat să vină în fața sălii să ne rugăm pentru el.

Imediat s-au ridicat și alți tineri și, în câteva minute, toți copiii erau în față să ne rugăm pentru ei.

Stând în mijlocul lor, unul dintre cei care a povestit cum Dumnezeu i-a schimbat viața chiar în penitenciar, a început să se roage, iar toți copiii repetau după el:
„Tatăl nostru, Îți mulțumim că astăzi ne-ai vorbit! Ne simțim copiii Tăi și ne pare rău că am greșit înaintea Ta! Promitem că de azi înainte vrem să fim ai Tăi! Avem slăbiciuni, avem probleme, dar știm că alături de Tine putem! Te rugăm frumos, în Numele Domnului Isus, ai grijă de noi! Amin!”

A fost un moment solemn în care am realizat cât de mare este lupta dintre bine și rău, dintre Mântuitorul nostru și Satana.

Înainte de despărțire, în genunchi pe betonul rece al închisorii, unul dintre invitați, un fiu al lui Dumnezeu recuperat chiar din închisoare, s-a rugat astfel: „Ajută-i Doamne să dorească o Biblie și ajută-i să citească Biblia și să împlinească ce scrie în Biblie! Ajută-i să simtă pacea, bucuria și tot ceea ce Tu vrei să le oferi! În Numele Domnului Isus, Te rugăm frumos, păzește-i, ocrotește-i și ajută-i să ajungă la familiile lor!”

Am văzut acolo, în acea încăpere cu gratii la geam și cu gardieni la ușă, cât de mare este puterea lui Dumnezeu, dar și ce înseamnă recunoștința și dragostea celui care simte iubirea și iertarea Tatălui ceresc.

Rugați-vă în familia și comunitatea dumneavoastră pentru deținuții aflați în penitenciarele din România, și în mod special pentru minorii și tinerii aflați în Centrele de detenție. Aceștia au nevoie de atenție specială pentru a se recupera emoțional și psihologic. Experiența detenției poate fi foarte traumatizantă și poate lăsa urme adânci în mintea și sufletul unui minor.

Suntem conștienți că programele religioase în cadrul cărora descoperă dragostea și grija lui Dumnezeu le oferă suport emoțional și alinare în momentele dificile. Aici pot descoperi iertarea și puterea de a avea o viață nouă; se simt apreciați și valorizați, descoperindu-și astfel potențialul cu care au fost înzestrați de Dumnezeu.

Totodată, observăm că au nevoie de educație și de acces la programe de reabilitare. În acest sens, prin intermediul ASUP, sunt desfășurate săptămânal programe moral-educative în Centrul de detenție Brăila-Tichilești. De asemenea, prin proiectul „1 leu pentru 1 răspuns corect”, dorim să încurajăm tinerii să citească; astfel le oferim o carte (pe nivelul lor și pe cât posibil să abordeze temele care îi interesează în mod special) pe care o lecturează, apoi le punem întrebări din acea carte și, pentru fiecare răspuns corect, primesc contravaloarea unui leu – de creditul acumulat, în consultare cu beneficiarii și conducerea Centrului de detenție, le achiziționăm produsele de strictă necesitate de care au nevoie.

De asemenea, dorim să îi inițiem în legumicultură și grădinărit, dar să le putem oferi și cursuri de formare profesională în cadrul cărora să învețe o meserie pe care să o poată practica atât pe parcursul detenției, cât și după eliberare.

Din nefericire, suma necesară pentru obți­nerea unei calificări atestate este de aproximativ 1.000 lei pentru un cursant. Cursuri calificate de frizer, bucătar, parchetar, electrician, sudor etc. – foarte căutate și apreciate de tinerii și minorii condamnați, după reintegrare ar putea face cu adevărat diferența între o viață liberă și asumată sau o recidivă.

Le mulțumim celor doi voluntari implicați constant la acest Centru de detenție, Doru Țecu și pastorului Silviu Țuțuianu, celor trei invitați care și-au împărtășit experiența transformării vieții, Robert Kalai, Serafim Nistor și Vasile Panoschi, precum și bisericilor adventiste Sudbury, Watford și Harledsen, din Londra, pentru implicarea financiară în pregătirea pachetelor oferite minorilor și deținuților din penitenciarul București-Rahova.

Ne dorim ca biserica noastră să fie implicată cât mai mult în reeducarea și reintegrarea deținuților. Prin suportul oferit și ghidarea morală, biserica poate avea un impact semnificativ nu doar asupra vieții persoanelor private de libertate, ci și asupra comunității în ansamblu.

Dacă doriți să vă implicați în programele desfășurate la Centrul de detenție pentru minori și tineri Brăila-Tichilești, prin care încercăm să le amintim acestor copii de Făcătorul lor în zilele tinereții, puteți face aceasta în mai multe moduri:

Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare
C.F. 5108446
Adresa: EROU IANCU NICOLAE 38-38A ILFOV, VOLUNTARI
Banca: BRD JOLIE VILLE
RO 87 BRDE 445 SV 917 3616 4450.

Timotei Bîlbîie, director ASUP Muntenia