Timp de citire: 4 minute

Când eram adolescent am auzit prima dată povestea elefanților de la circ. Când acești elefanți sunt încă mici și slabi, sunt legați de stâlpi de fier înfipți în pământ, care îi împiedică să se elibereze și să fugă. Aceasta îi permite dresorului să-i țină aproape, să lucreze cu ei și să-i pregătească pentru programul de rutină. Interesant este faptul că, după ce micuții elefanți cresc, devenind animale uriașe, puternice, în stare să ridice greutăți mari cu trompele lor, ei rămân dependenți de acei stâlpi minusculi înfipți în pământ. Chiar dacă ar putea să se elibereze, să alerge liberi, ei nu o fac. Nici măcar nu încearcă. Rămân limitați de vechile granițe. Uneori și noi demonstrăm acest gen de neputință. Ne concentrăm asupra acelor mici stâlpi/greșeli din trecutul nostru și uităm că, asistați de ajutorul lui Dumnezeu, avem puterea de a ne elibera de orice ne face să dăm înapoi.

În Filipeni 4:8, apostolul Pavel spune: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”

Dacă cineva a fost vreodată îndreptățit să fie negativist, acela a fost Pavel. Acuzat pe nedrept, reținut în închisoare și așteptându-și moartea, el a ales să accentueze oportunitățile, nu problemele. Ca prizonier, el nu s-a plâns de condițiile precare, de neșansa lui, de faptul că era legat cu lanțuri, de gărzile care îl păzeau și nici măcar de lucrurile care îi lipseau. Pavel a scris într-un spirit de mulțumire și încurajare, plin de bucurie – în mijlocul persecuțiilor neîntrerupte. Apostolul Pavel ne oferă un sfat de o rară înțelepciune, acela de a gândi așa cum gândește Dumnezeu. Filipeni 4:8 e o reflexie bine articulată a naturii și caracterului lui Dumnezeu, căci El Însuși este adevărat, nobil, drept, curat, vrednic de iubit și vrednic de primit. Meditând asupra caracterului Lui, vom ajunge să ne umplem viețile cu speranță și optimism.

Când gândirea noastră este sănătoasă și pozitivă, emoțiile noastre o vor urma. Adesea reacționăm pur și simplu la acți­unile, cuvintele unei persoane sau la experiențele pe care le trăim. Reacționăm la un anumit gând care, dacă persistă, generează o emoție, urmată de o acțiune potrivită cu acest sentiment. Dacă interpretăm situația în mod negativ, e probabil că emoția care va rezulta să fie contrară propriilor interese.

Pentru a experimenta o viață plină de bucurie, trebuie să respingem lucrurile negative și să le protejăm pe cele pozitive pe care Dumnezeu le-a pus sau a promis că le va pune în viața noastră. Vom prezenta câteva direcții care ne-ar putea ajuta atât personal, cât și în viața de familie:

Hrăneşte-te cu hrană mentală pozitivă

Aceasta se referă la ceea ce citești, privești și asculți regulat. Pentru a trăi o viață de bucurie, hrănește în mod intenționat gânduri înțelepte, inspiratoare și înălțătoare. Întreabă-te: În ce mod diferă obiceiurile mele de a lectura, a asculta, a viziona sau a naviga pe internet de ale celor care nu sunt creștini?

Începe cu Biblia și continuă apoi cu alte materiale. Citește cărți care ridică probleme interesante și te inspiră să trăiești și să adopți stiluri de viață excepționale. Citește cărți care te ajută să crești în înțelepciune ca soț/soție sau ca părinte. Important de remarcat: tu atragi în viața ta oameni, idei, circumstanțe care corespund gândirii tale curente, iar, în timp, viața ta de familie, sănătatea, relațiile și finanțele vor reflecta lucrurile cu care te-ai hrănit.

Începe ziua cu bucurie

În primele minute după ce te trezești, concentrează-te asupra bucuriei. În Epistola către filipeni, Pavel ne prezintă un plan clar al lucrurilor la care să ne gândim. Este o adevărată provocare, însă dacă nu am fi în stare să îndeplinim acest plan, Pavel nu ni l-ar fi sugerat. Principiul din capitolul 4 cu versetul 8 poate deveni a doua ta natură. Pentru a progresa în acest domeniu, mai întâi retrage-te cu Dumnezeu în fiecare dimineață. Pune pe locul întâi lucrurile cele mai importante și întreaga zi se va clădi pe stânca promisiunilor lui Dumnezeu. Nu uita că potențialul tău pentru bucurie este limitat doar de pregătirea ta în vederea acestui lucru.

Încheie ziua cu bucurie

Acum, dacă te-ai îngrijit de primele minute ale zilei, abordează în același fel și ultimele minute. Ceea ce lași să intre în mintea ta chiar înainte de a te culca se imprimă mai rapid în subconștientul tău decât alte lucruri din timpul zilei. Cum îți închei ziua? Îți închei ziua îngrijorându-te cu privire la lista de lucruri pe care trebuie să le faci mâine sau cu privire la finanțele tale? Ți-ai sfârșit vreodată seara aflându-te pe o notă foarte proastă cu partenerul tău de viață sau cu copilul tău? Dacă da, ce crezi că s-a imprimat în mintea fiecăruia?

Dezvoltă obiceiul acestor ultime minute și fă din ele un timp special! Ai putea să citești un pasaj din Biblie sau o carte care să te inspire. Ai putea să te rogi cu partenerul de viață sau să-i oferi un sărut… Gândește-te care este cel mai fantastic lucru pozitiv pe care l-ai putea face în fiecare seară, înainte de a merge la culcare!

O fabulă clasică începe cu un bunic care îi povestește nepotului său despre doi lupi care se luptă în interiorul inimii lui. „Unul este înțelept și bun, celălalt este corupt și crud”, spune bunicul. „Care va câștiga?”, întreabă nepotul. Și bunicul îi răspunde: „Cel pe care îl hrănesc.” Cu toții ne dorim să experimentăm o viață mai deplină, mai profundă și mai semnificativă. Dar cum putem să atingem efectiv acest scop? Totul începe cu o schimbare a gândirii.

„Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8).

Bernard Csergezan, pastor, Departamentul Viața de Familie, Conferința Transilvania Nord

(Visited 7 times, 1 visits today)