„Dar când s-au împlinit zilele, am plecat și ne-am văzut de drum și ne-au petrecut toți, cu nevestele și copiii, până afară din cetate. Am îngenuncheat pe mal și ne-am rugat.”
Faptele 21:5

După o călătorie lungă pe apă, apostolul Pavel ajunge în Tir. Acolo rămâne șapte zile, după care pleacă la Ptolemaida. Momentul plecării este relatat de către Pavel ca fiind un moment foarte emoționant, în care întreaga biserică din Tir, inclusiv femeile și copiii, l-a însoțit pe Pavel și pe tovarășii săi până la țărm. Acolo, pe mal, „au îngenuncheat și s-au rugat”.

Nu știm câte persoane erau în acea biserică, dar din faptul că sunt menționați și copiii putem deduce că era o biserică numeroasă, o biserică în întregime atașată de apostolul Pavel. Această imagine a unei biserici unite, care are copii, bărbați și femei de toate vârstele, este imaginea unei biserici ideale și pentru noi, cei de azi.

Vă invit să analizăm câteva date statistice cu privire la Biserica Adventistă din România.

Număr de membri

La 31 decembrie 2024, Biserica Adventistă din România număra 60.970. Distribuirea numărului de membri pe conferințe o putem vedea în următorul grafic:

Dacă la începutul anului 2024, Biserica Adventistă din România număra 61.278 de membri, la finalul anului număra 60.970 de membri.

Pe parcursul anului au intrat în biserică 1.986 persoane prin botez, mărturisire de credință, transfer și ajustare și au ieșit din biserică 2.294 persoane prin excludere, ștergere, deces, transfer și ajustare. Ceea ce înseamnă că avem un minus de 308 persoane.

Număr biserici și grupe

La 31 decembrie 2024 erau înregistrate 1.069 biserici și 235 grupe.

I. INTRĂRI generale și pe categorii

Următoarele grafice vor prezenta intrările generale și cele pe categorii în perioada 1.01.2024 – 31.12.2024.

În graficul de mai jos se poate vedea distribuirea pe conferințe a celor 1.986 de persoane care au intrat în biserică în anul 2024.

Din graficul de mai jos se pot observa două vârfuri. Este vorba despre intrările prin botez și cele prin transfer. Ne bucurăm pentru cele 908 persoane care au intrat în biserică prin botez, pentru că în spatele acestor cifre sunt persoane cu o experiență personală de convertire. Chiar dacă intrările prin transfer sunt foarte mari, nu ne putem bucura pentru că, așa cum vom vedea, numărul acestora este aproximativ egal cu cel al ieșirilor prin transfer.

În graficul următor, vom cumula numărul celor care au intrat prin botez, rebotezare și mărturisire (în total 1.986 persoane)și îl vom compara cu intrările prin scrisori de recomandare și ajustare. Ajustările se referă la anumite corecții care se fac în programul de gestionare a membrilor din cauza unor greșeli, cel mai adesea, greșeli de înregistrare sau neoperare. În urma cumulării celor trei categorii, observăm că numărul celor intrați în biserică din motive ce țin de credință este unul frumos – 1.024 persoane.

II. IEȘIRI generale și pe categorii

Următoarele grafice vor prezenta ieșirile generale și cele pe categorii în perioada 1.01.2024 – 31.12.2024.

În următorul grafic vom vedea distribuirea pe conferințe a celor 2.294 de persoane care au ieșit din biserică în anul 2024.

Din graficul ce urmează, iese în evi­den­ță un vârf, acela al deceselor, iar acest fapt ne îndurerează, dar nu putem face nimic, pe termen scurt, să oprim acest proces. Ne bucurăm totuși că cei care ies din biserică prin excludere sunt mai puțini decât în anii trecuți.

Ar fi important să comparăm intrările prin botez, rebotezare, mărturisire de credință cu ieșirile prin deces. Observăm că este aproape egal numărul celor care au hotărât să intre în biserică cu cel al persoanelor care au decedat. Cei care au decedat sunt cu cinci persoane mai mulți decât cei care au decis să intre în biserică prin botez, rebotezare, mărturisire de credință. Se pare că decesele fac concurență intrărilor.

Iată cum sunt distribuite pe conferințe cele 1.029 decese.

Ar fi important să vedem care este si­tu­ația ieșirilor prin deces pe conferințe, raportat la numărul de membri. Aceasta înseamnă că încercăm să vedem la câți membri avem un deces. Din graficul de mai jos reiese faptul că în anul 2024 cel mai bine au stat conferințele Tr. Sud și Banat, cu un deces la 74, respectiv cu un deces la 72 de membri, în timp ce Conferința Oltenia și Conferința Tr. Nord au avut un deces la 52, respectiv la 50 de membri. Putem vedea aceasta în graficul următor:

Ca să înțelegem mai bine aceste diferențe dintre conferințe la acest aspect, putem vedea un tabel care va arăta câte decese la 1.000 de membri au avut conferințele. Iată cum stă situația:

ConferințaNr. decese
Banat13,5
Trans. Sud13,8
Muntenia16,3
Moldova17,8
Oltenia19,2
Trans. Nord20
Uniune16,9

În continuare vom urmări ieșirile prin excludere pe conferințe.

Din graficul de mai sus, reiese faptul că în conferințele Muntenia, Moldova și Oltenia sunt cele mai multe excluderi, dar corect este să le raportăm și pe acestea la numărul de membri și vom vedea că situația se schimbă. În graficul următor încercăm să analizăm acest aspect.

Iată și un tabel cu numărul de excluderi raportat la 1.000 de membri pe conferințe.

ConferințaNr. excluderi
Banat2,5
Trans. Sud4
Trans. Nord4,9
Muntenia5,1
Moldova5,2
Oltenia5,9
Uniune4,8

Ca și în cazul deceselor, avem mai multe categorii. Avem Conferința Banat, care iese în evidență prin faptul că se află la o distanță uriașă de toate celelalte conferințe, cu o excludere la 385 de membri. Chiar dacă Tr. Sud nu este atât de aproape la numărul de excluderi de Banat, este totuși pe locul doi, fapt care ne dă puțin de gândit. Corelând numărul de decese cu numărul de excluderi, ne dăm seama că aceste realități sunt doar doi factori, din mai mulți, care au făcut ca în ultimii ani aceste două conferințe să fie cele care au crescut.

Nu știm de ce în Banat există o excludere la 385 de membri, în timp ce în alte conferințe o excludere la mult mai puțini membri. Poate că, în Banat, membrii nu își pierd calitatea de membru, deși ar trebui, sau poate că în celelalte conferințe membrii și-o pierd, deși nu ar trebui. Cred că această situație ar trebui să cheme fiecare conferință la o analiză serioasă.

Diferența dintre intrări și ieșiri

Pe parcursul anului au intrat în biserică 1.986 persoane, și au ieșit din biserică 2.294 persoane. Ceea ce înseamnă că avem un minus de 308 persoane.

Dacă ne referim la diferența dintre cele două, în ceea ce privește numărul de membri pe conferințe, imaginea este următoarea. Avem o singură conferință care are o diferență în favoarea intrărilor și cinci conferințe cu o diferență în favoarea ieșirilor.

Dacă ne referim la diferența dintre cele două, tot prin prisma numărului de membri, în ultimii 23 de ani tabloul este cel din graficul de mai jos. Chiar dacă anul 2009 este singurul an în care diferența a fost mai mare în favoarea intrărilor, se constată totuși, în ultimii șase ani, o tendință care ne bucură, aceea de micșorare a acestei diferențe. Sperăm ca în anii care vin această tendință să se mențină.

Diferența dintre intrări și ieșiri în ultimii 23 de ani

Fie ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea bisericii Sale, iar Împărăția Sa să se extindă prin lucrarea Bisericii Adventiste din România! 

GEORGEL PÎRLITU,
secretar, Uniunea de Conferințe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *