„Acum, da, trăim, fiindcă voi stați tari în Domnul.”
1 Tesaloniceni 3:8
Nu există bucurie mai mare pentru un slujitor sau un conducător decât vestea că trupul bisericii păstorite este sănătos, bine ancorat în adevărul Scripturii și în lucrarea de mărturisire a Domnului Hristos (1 Tesaloniceni 3:6-7). În calitate de lider, el nu ar trebui să pună nimic deasupra interesului pentru slujirea nevoilor din comunitatea locală și pentru propovăduirea Împărăției lui Dumnezeu (1 Corinteni 2:2). Este datoria noastră sfântă să avem pe inimă binele bisericii și să facem tot ce ține de noi pentru a ne asigura că cei pe care cu umilință îi păstorim împlinesc mandatul primit din partea lui Dumnezeu (Faptele 20:28).
Din păcate, se întâmplă prea adesea ca unii colegi pastori care nu își fac datoria să fie dați ca exemplu negativ, afectând astfel imaginea întregului corp pastoral și punând în umbră lucrarea multor slujitori consacrați. Liderii bisericii au responsabilitatea de a-i readuce pe drumul cel bun al slujirii dezinteresate pe aceia care din diferite motive neglijează păstorirea comunităților sau o fac la un nivel scăzut de implicare. Nu avem pastori cu jumătate de normă, prin urmare cei care gândesc greșit trebuie ajutați (și prin mijloace administrative, dacă este nevoie) să își redescopere chemarea de a sluji biserica și pe Dumnezeu cu toată puterea lor (1 Petru 5:2).
Apostolul Pavel, un model în slujirea pastorală, mărturisea că se ruga fără încetare, zi și noapte, pentru maturizarea spirituală a
bisericii (1 Tesaloniceni 3:10), pentru creșterea „în dragoste unii față de alții și față de toți” (v. 12) și pentru înaintarea în sfințenie înaintea lui Dumnezeu (v. 13). Pastorul consacrat, spunea Domnul Isus, este cel care își dă viața pentru cei pe care îi slujește (Ioan 10:11). În cuvântul de rămas-bun, după trei ani de slujire, Pavel declară: „Zi și noapte, n-am încetat să vă sfătuiesc cu lacrimi pe fiecare dintre voi” (Faptele 20:31).
Da, slujirea de calitate este sinonimă cu sacrificiul, cu pasiunea, cu dragostea, cu împreună-simțirea și are la bază dragostea pentru Dumnezeu și pentru biserica Sa. Pentru că „oricine pune mâna pe plug și se uită înapoi nu este destoinic pentru Împărăția lui Dumnezeu” (Luca 9:62).
Cred că exemplul de slujire al pastorilor consacrați, fie că sunt administratori, directori de departament sau pastori din district, poate să trezească în membri dorința de implicare personală în propovăduirea Evangheliei (Faptele 20:35). Dumnezeu să ne lumineze și să ne călăuzească în luarea deciziilor potrivite pentru creșterea eficienței slujirii pastorale la toate nivelurile!

Activitatea personală, așa cum reiese din agenda zilnică publicată pe blogul presedinte.adventist.ro, precum și din infograficul de mai sus, s-a materializat prin conducerea ședințelor Comitetului Administrativ, coordonarea activității directorilor de departamente, vizitarea și participarea la evenimente ale bisericilor locale, precum și participarea la ședințele comitetelor executive (la Uniune, Conferințe, Divizia Inter-Europeană și Conferința Generală). O altă parte a slujirii mele a constat în coordonarea activității din instituțiile Uniunii, predarea unui curs de drept bisericesc la Universitatea Adventus, comunicarea constantă prin mesaje video și reprezentarea la nivel oficial în relația cu instituțiile statului și cultele religioase recunoscute.
Selecția următoare cuprinde aspecte din slujirea administratorilor și a departamentelor, dar tabloul complet al activității se găsește în rapoartele prezentate.
Raportul secretarului ne oferă o imagine statistică detaliată a Bisericii Adventiste din România. Trendul descendent se păstrează și în anul 2024 în aproape toate Conferințele, ceea ce arată că nu am găsit încă o rezolvare pentru stoparea scăderii numărului de membri. Creșterea botezurilor prin implicarea unui număr cât mai mare de membri în slujirea directă și o mai bună valorificare a impactului misionar la nivelul instituțiilor sunt doar două dintre elementele care ar trebui să ducă la revenirea Bisericii pe un trend ascendent al numărului de membri.
Raportul trezorierului menționează creșterea zecimilor și a darurilor în anul 2024, fapt pentru care Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu și credincioșiei de care dau dovadă membrii Bisericii Adventiste din România. Numărul mare de proiecte, în mod deosebit în educație, este posibil datorită susținerii financiare puternice și constante pe care membrii o oferă an de an. De remarcat și contribuția importantă pe care Divizia Inter-Europeană o are în finanțarea multor proiecte în țara noastră, dar și faptul că Uniunea Română are un aport semnificativ la susținerea lucrării mondiale a Bisericii A.Z.Ș., atât la nivelul Diviziei, cât și al Conferinței Generale.
„Asociația Pastorală există pentru a sluji lui Isus Hristos și bisericii Sale prin slujirea pastorilor, a familiei pastorului, a liderilor bisericii locale, a administratorilor și a directorilor de departamente”. Conform celor trei obiective principale – slujirea pastorului, a familiei pastorale și a liderilor bisericilor locale –, menționate în raportul departamental, au fost desfășurate activități de educație continuă pentru pastori și prezbiteri, evaluări în vederea hirotonirii și a finalizării stagiaturii, vizite și consiliere pentru familiile pastorale aflate în dificultate, o minitabără pentru copiii adolescenți ai pastorilor, o oră de rugăciune săptămânală (cu o participare medie de 63 de pastori) și producerea de resurse pentru prezbiteri și slujbași (volumul nr. 4 de Predici pentru prezbiteri și Manualul diaconului și al diaconesei). Din activitatea pentru soțiile de pastori, menționez revista Păstorița, cu apariție anuală, și ora de rugăciune săptămânală.
Slujirea Familiei. Departamentul a promovat modelul divin de familie în cadrul convențiilor naționale și prin prezentările directorului, cu ocazia vizitării mai multor biserici locale din toate Conferințele Uniunii Române. Calificarea pastorilor și a liderilor departamentului din bisericile locale în vederea consilierii a fost de asemenea o preocupare constantă pe parcursul anului 2024.
Publicații. „Departamentul a pus la dispoziția membrilor Bisericii materiale prețioase în formă scrisă, în vederea creșterii lor spirituale și a motivării pentru misiune. Obiectivul departamentului a fost implicarea unui număr cât mai mare de membri în misiunea prin literatură. Creșterea numărului evangheliștilor cu literatură și eficiența acestora rămâne pe mai departe o provocare și un motiv de rugăciune.” Cu aproximativ 70 de titluri noi în limba română și maghiară și cu 436.939 de cărți vândute în anul 2024 (dintre care cele mai multe sunt cărți spirituale), aportul Editurii Viață și Sănătate la misiunea Bisericii Adventiste din România este unul foarte important. Lucrarea evangheliștilor cu literatură (colportori), a librarilor din cele 54 de puncte de lucru, sprijinul misionar al revistelor Semnele timpului, Viață+Sănătate și Reperele credinței și activitatea departamentului de marketing și online sunt alte câteva contribuții misionare.
Grupuri Etnice. Conform raportului departamentului, „interconectarea lumii face din ce în ce mai clar faptul că credincioșii din biserică trebuie să lucreze împreună pentru un scop comun. Există o putere unică a Evangheliei într-o diversitate de oameni – rase, culturi, religii, naționalități și comunități diferite – care se unesc pentru misiunea unică de a predica Vestea cea bună.” În acest spirit, directorul departamentului le-a slujit deopotrivă credincioșilor adventiști maghiari, ucraineni, gabori și rromi, prin campanii de evanghelizare, prin organizarea de congrese și conferințe biblice naționale, prin tipărirea de cărți și reviste, inclusiv Imnuri creștine, și prin emisiuni la Speranța TV și Radio Vocea Speranței.
Educație. Pentru acest departament, „perioada aprilie–decembrie 2024 a fost una marcată, în principal, de demersul de
identificare a nevoilor și realităților naționale, stabilirea strategiei și a obiectivelor, organizare, interacțiuni relevante de cunoaștere și planificare, precum și inițierea și organizarea de evenimente și acțiuni. Astfel că strategia de lucru reflectă realitățile actuale naționale și conține modalități generale și specifice de răspuns la aceste nevoi și de atingere a obiectivelor misiunii educației adventiste.” Reținem astfel peste 20 de seminare prezentate cu ocazia vizitării mai multor biserici locale, participarea la evenimente de educație, vizitarea mai multor unități de învățământ din toate conferințele, instruiri și comitete de lucru.
Spiritul Profetic. Menționez în dreptul acestui departament asistarea înființării Centrului de Cercetare „Ellen G. White”, din cadrul Universității Adventus din Cernica, traducerea (în română și în maghiară) și distribuirea materialului pregătit de Fundația „Ellen G. White” pentru Sabatul Spiritului Profetic și asistarea traducerii și publicării cărții Ellen White: Ghid esențial pentru înțelegerea contribuției sale.
Tineret și Slujirea Copiilor. „Activitatea din acest an a fost ghidată de viziunea de a influența pozitiv viețile tinerilor și ale copiilor printr-o abordare centrată pe Hristos. Ne-am concentrat pe trei direcții esențiale: promovarea lecturii Bibliei, dezvoltarea unei mentalități misionare și crearea unui mediu propice creșterii spirituale. Printr-o varietate de evenimente, proiecte și inițiative, am oferit experiențe valoroase, care au contribuit la formarea caracterului și la implicarea activă a tinerilor în biserică și în societate. Am investit în formarea liderilor, în dezvoltarea de resurse și în organizarea de activități care să răspundă nevoilor fiecărei categorii de vârstă. De asemenea, colaborările interdepartamentale și parteneriatele cu instituțiile bisericii au fost esențiale pentru atingerea obiectivelor noastre.”
Din multitudinea activităților echipei de coordonare menționez câteva: încurajarea lecturii Bibliei în rândul copiilor prin programele Bible Experience pentru Exploratori și Bible Game pentru Licurici, ambele cu etape locale și naționale, la care s-a adăugat faza pe Divizie a Bible Experience, desfășurată în Olanda, ocazie în care România a fost reprezentată de șapte grupe. Și, ca dovadă a creșterii interesului, dar și a unei activități de calitate în echipă, anul acesta la etapa europeană, de la Budapesta, țara noastră a participat cu 23 de echipe, adică cu un număr de 147 de copii. În momentul scrierii acestui raport, știu că 18 echipe au luat locul I, iar cinci echipe, locul II. Alte domenii sunt: promovarea unei mentalități orientate spre misiune prin conceperea și implementarea unor proiecte la nivel local, zonal și național, cum ar fi: seminare în școli – „Eticheta”, „Lecții de zbor pentru boboci”, „Campusul liceenilor”, Maratonul „Alerg pentru mama”, „Picătura de viață”; dezvoltarea Continuum – un proiect dedicat tinerilor adulți; crearea unui mediu interactiv care să consolideze unitatea și sentimentul de apartenență; organizarea unor evenimente naționale și regionale adaptate nevoilor identificate: Festivalul Național de Companioni, Congresul AMiCUS, Camporeea Explo din SUA, Tabăra Continuum, Tabăra de iarnă AMiCUS.

Sănătate. Vorbind despre importanța lucrării medicale, Ellen White spunea: „Domnul proclama adevărul, iar când cei bolnavi veneau la El pentru vindecare, îi întreba dacă ei cred că îi poate face sănătoși. El era în aceeași măsură gata să-și întindă mâinile pentru a vindeca pe bolnavi și suferinzi cum era de a predica Evanghelia. Făcea cu atât de multă plăcere această lucrare ca și proclamarea adevărului; căci vindecarea bolnavilor constituie o parte a Evangheliei. A-i lua pe oameni exact așa cum sunt, oricare ar fi poziția lor, oricare ar fi starea lor, și a-i ajuta pe orice cale cu putință, aceasta este lucrarea Evangheliei” (Lucrarea misionară medicală, ed. 2001, p. 316).
În cadrul departamentului au fost mai multe proiecte, dintre care amintesc: Săptămâna Sănătății, desfășurată în perioada 11–28 mai 2024; campania de sănătate „Din grijă pentru tine”, desfășurată în diverse centre: București-Popa Tatu, Târgoviște, Brașov, Huedin, Târgu Jiu, București-Militari, Arad, Alba-Iulia, Ocna Mureș, Bistrița, Bolintin, Buzău și multe alte localități mai mici; Congresul Medical Adventist, desfășurat la Brașov, în perioada 10–12 octombrie 2024; emisiunea de sănătate „Vremea vindecării”, transmisă la Speranța TV, o emisiune care își propune să combine sfaturile medicale de cea mai înaltă competență prin prezența în emisiune a medicilor și a profesioniștilor din domeniul sănătății cu experiențe de viață didactice.
Comunicare. Echipa acestui departament a desfășurat o serie de activități specifice precum: difuzarea newsletter-ului săptămânal, administrarea conturilor oficiale de Facebook, Instagram și YouTube, organizarea conferințelor de presă la diverse activități ale bisericii, alcătuirea hărții bisericilor din România și a instituțiilor care aparțin de Biserica Adventistă, administrarea platformei de salarizare a personalului neclerical și obținerea de finanțări ale proiectelor bisericilor prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
Libertate Religioasă și Relații Oficiale. Pentru acest departament, „anul 2024 a adus schimbări majore în administrația locală și națională datorită alegerilor la nivel local și național. Astfel, au apărut noi provocări și în ce privește activitatea departamentului. Relația cu autoritățile s-a menținut în permanență, iar scopul dialogului cu acestea a fost promovarea valorilor și recunoașterea misiunii bisericii în acest context”. Dintre activități enumăr organizarea Săptămânii Libertății Religioase, implicarea echipei de la conferințe în împărțirea de cărți în cadrul Sabatului Porților Deschise, în special titlul Hristos, Lumina lumii, către oficialitățile locale și către parlamentarii nou-aleși. De asemenea, anul trecut a crescut nevoia de a interveni pentru apărarea libertății de conștiință la nivelul instituțiilor de învățământ sau la locul de muncă. Provocarea nou-apărută aici este legată de războiul din Ucraina și relația cu centrele militare județene.
Asociația „Ridică-te și umblă!” raportează mai multe activități cu impact social și misionar în rândul persoanelor cu nevoi speciale, cum ar fi: tabăra națională de la Pensiunea Sequoia, care a reunit aproape 140 de persoane din toată țara, și minitaberele de vară și de iarnă de la Sinaia, ocazii veritabile pentru reafirmarea obiectivelor asociației. Climatul de familie și dorința de acțiune au caracterizat atmosfera seriilor pentru cele peste 200 de persoane cu dizabilități și însoțitori. Biserica persoanelor cu dizabilități organizează servicii divine în fiecare sâmbătă, sala fiind neîncăpătoare pentru cei 60 de participanți cu dizabilități și diaconi. Studiul Bibliei constituie punctul central al închinării, iar fiecare participant este încurajat să participe în funcție de abilități; aproape fiecare întâlnire se încheie cu o masă de părtășie. Biserica online a persoanelor cu dizabilități s-a întâlnit în fiecare sâmbătă, studiind cartea profetului Isaia capitol cu capitol. La aceste întâlniri participă 15-20 de persoane cu dizabilități.
Școala de Sabat și Lucrare Personală. Printre activitățile departamentului se numără activități de instruire care urmăresc creșterea implicării misionare a membrilor, dar și facilitarea participării la acțiuni concrete de slujire în cadrul Asociației Sola Scriptura și al Asociației Serviciul Umanitar pentru Penitenciare. Plănuirea pe termen mediu și lung a misiunii bisericii și crearea de resurse au constituit, de asemenea, o parte importantă a slujirii Departamentului de Misiune în anul de început al mandatului Uniunii Adventiste. Activități precum întocmirea unui plan de misiune în orașele și localitățile fără prezență adventistă din România pentru anii 2024–2040, contribuții la dezvoltarea strategiei misionare interdepartamentale a Uniunii Adventiste pentru perioada 2024–2029, redactarea unei broșuri despre Decalog, un cantonament dedicat unui grup de pastori interesați de misiune în zone albe, platforma de cursuri Academia Speranța și asistentul virtual de Biblie reprezintă o parte din implicarea echipei.
Muzică. Activitățile din cadrul departamentului au acoperit o bună parte din nevoile Bisericii în domeniul acesta, atât la nivel național, cât și local, prin proiecte precum: Festivalul Național al Fanfarelor Adventiste, desfășurat la Suceava, cantonamente și concerte ale corului și orchestrei Gloria Dei, organizarea și implicarea în desfășurarea de evenimente muzicale la nivelul bisericilor locale, trierea de piese muzicale pentru evenimente filmate, asistare la proiectul unui concurs muzical pentru tineri la Speranța TV.
Misiunea Femeii. „Anul 2024 a fost un an binecuvântat cu diverse activități și proiecte în cadrul departamentului, de la studiul Cuvântului lui Dumnezeu și dezvoltare personală până la proiecte ce au sprijinit, încurajat și motivat femeile și societatea în care locuim.” Dintre acestea selectez: acordarea de șase burse de studiu pentru fetele cu resurse financiare reduse (burse obținute din vânzarea devoționalelor pentru femei și din sume primite de la Conferința Generală și Divizia Inter-Europeană), redactarea și traducerea de experiențe cu Dumnezeu ale surorilor din România pentru devoționalul destinat femeilor la nivel mondial (experiențele au fost oferite Diviziei Inter-Europene și Conferinței Generale), traducerea devoționalului pentru femei, diverse articole, redactarea și postarea de știri din teritoriu, lanțul de rugăciune online „Luptători în rugăciune” (Transilvania de Sud; 12 ani de funcționare neîntreruptă), ore de rugăciune pentru femei, organizate pe conferințe, din ianuarie până în martie (Uniune), grupuri de rugăciune (WhatsApp, Facebook etc.), întâlniri de rugăciune în fiecare miercuri seara în Conferința Banat pe grupul de WhatsApp (a împlinit 7 ani).
Isprăvnicie. Departamentul a vizat trei direcții principale – oferirea de informații despre cum și unde sunt folosiți banii credincioșilor, facilitarea dăruirii prin mijloace electronice și seminare despre generozitate și sacrificiu, prezentându-L pe Isus Hristos ca exemplul nostru suprem în fiecare aspect al vieții. O parte dintre activitățile specifice prezentate în raport sunt: broșura Comentarii pentru zecimi și daruri 2025 (română și maghiară), clipuri video săptămânale pentru zecimi și daruri (română și maghiară), publicarea cărții Mai ferice să dai!, aplicația de isprăvnicie „Copiii Regelui” și pușculița pentru copii (cu buzunare pentru zecime, daruri, economii și cheltuieli).
Misiune Externă. „Chiar dacă azi creștinismul este prezent în aproape toate zonele lumii, câmpul din afara României în care Biserica Adventistă poate lucra rămâne unul vast.” Cu acest gând al nevoii de implicare, în anul 2024 au fost desfășurate următoarele activități în cadrul departamentului: susținerea totală din punct de vedere financiar a ziarului misionar Luceafărul de dimineață, al Conferinței Bucovina din Ucraina, care este destinat românilor și vorbitorilor de limbă română din regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odessa (susținerea se referă la tipărirea în anul 2025 a 3.000 de bucăți, timp de 12 luni, la prețul de 200 euro/lună), organizarea unor serii de evanghelizări în Republica Moldova, în luna martie 2025, cu o echipă formată din zece pastori și trei laici, susținerea financiară parțială a acțiunii elevilor Liceului Integritas în proiectul de educație din Nairobi, Kenya, unde biserica locală conduce o școală cu 700 de elevi, și sprijin financiar și nu numai, acordat unei inițiative laice pentru a organiza un concert caritabil în data de 9 noiembrie 2024 în aula Universității Adventus, în vederea strângerii de fonduri pentru școala „God Cares” din Namibia.
Chiar dacă este unul parțial, raportul activităților departamentale este îmbucurător și reflectă munca multor slujitori dedicați, gata oricând să sacrifice din timpul și energia lor pentru slujirea lui Dumnezeu și a semenilor. Dar, așa cum declară Ellen White, mai sunt încă multe de făcut pentru ca slujirea să fie una completă: „Lucrarea ambasadorilor lui Hristos este cu mult mai mare și mai plină de responsabilitate decât își imaginează mulți. Ei nu trebuie să se mulțumească deloc cu succesul pe care l-au realizat, până când nu vor putea, prin eforturile lor serioase și prin binecuvântarea lui Dumnezeu, să prezinte înaintea Lui creștini gata de slujire, care au un adevărat sentiment al responsabilității și care vor să ducă la îndeplinire lucrarea care le-a fost încredințată. Educația și munca adecvate vor avea ca rezultat implicarea în lucrare a acelor bărbați și femei al căror caracter este puternic și ale căror convingeri sunt atât de ferme, încât nimic din ceea ce aparține unui caracter egoist nu este lăsat să le împiedice lucrarea, să le micșoreze credința sau să-i abată de la datorie” (Mărturii pentru biserică, ed. 2015, vol. 4, pp. 347–348).
Aurel Neaţu, președinte,
Uniunea de Conferințe