Tipărire

Biserica Adventistă Madrid - Calatrava

Remus Soare ¦ Diaspora

Calatrava 01Cine a cunoscut Biserica Madrid-Calatrava a aflat câte ceva din dulceaţa vieţii diasporei spaniole. Aici, fiecare zi de închinare, trăită în exprimări de unică folosinţă, face ca Sabatul să fie o desfătare. Creativitatea şi efervescenţa programelor spirituale se îndeplinesc fără a lipi gumă arabică peste pilorul evlaviei şi al inspiraţiei. Dimpotrivă, Calatrava este o biserică smerită şi caldă, ferită de supuraţiile cutezanţelor impudice sau ale silogismelor veşnic mohorâte. Ambientul parfumat, plăsmuit din succesiuni de simplitate, nobleţe şi umilinţă, a devenit un bun comun al obştii de aici, la care aceasta ţine foarte de mult. Calatrava este biserica în care te simţi împlinit şi ca membru, şi ca pastor.

Calatrava 02Istoria acestei biserici numără doar 16 ani. S-a născut în noiembrie 1999, când forfota migraţiei pentru munca în patria lui Cervantes făcea neîncăpătoare strângerea laolaltă a sutelor de imigranţi adventişti în cinematograful din Coslada. Sub coordonarea pastorului Titi Gîdea, s-a închiriat localul Bisericii Evanghelice din Madrid, situat în strada Calatrava nr. 25. De aici şi numele pe care îl poartă. Deşi în decembrie 2014 biserica s-a mutat într-un nou spaţiu, încă şi-a menţinut numele ce o leagă de primii 15 ani de istorie. A pornit la drum cu 70 de membri. Când, în 2003, a ajuns la 450, biserica s-a împărţit în două, dând naştere în felul acesta comunităţii Efes. Acum, din nou, peste 400 de persoane compun frăţietatea prietenoasă despre care aminteam la început.

Calatrava 03De-a lungul întregii sale existenţe, biserica s-a remarcat prin atractivitatea faţă de copii şi tineri, prin dezvoltarea ariei relaţiilor publice şi prin susţinerea proiectelor sociale şi misionare. Concerte, seminare, festivaluri, excursii şi dezbateri publice au reprezentat o constantă în activitatea acestei congregaţii. Mâini întinse către ţări africane şi persoane dispuse să plece în misiune au răspuns la primul apel.

Calatrava este biserica unde nu se face frig în şi între vieţile membrilor. Ei trăiesc într-un singur anotimp, cel al prieteniei, unde este cald şi bine, ca acasă.

Calatrava 04Păstrându-ne fideli unui fel de pact al discreţiei pe care ne-am construit întreaga prezenţă, nu spunem mai mult despre noi, ci vă invităm să ne vizitaţi pentru a vă convinge că cele spuse sunt adevărate şi a vă bucura alături de noi de locul unde parcă se nasc adesea zorile.

Remus Soare este pastorul Bisericii Adventiste Calatrava, Madrid.

Joomla SEF URLs by Artio