Tipărire

Biserica Adventistă din Castellón

Ciceroni Comănescu ¦ Diaspora

    Imagini Page 06 Image 0001Bun găsit, stimați cititori! Am bucuria și privilegiul să vă prezint cele două biserici adventiste de limbă română din Castellón: „Speranța” (107 membri) și „Lepanto” (515 membri). Aceste două biserici sunt recunoscute pentru generozitatea de care au dat dovadă prin participarea la multe proiecte umanitare, realizate în România și în alte țări. Ultimul proiect din anul 2015, pe care biserica Lepanto l-a realizat, a fost să cumpere o casă pentru o mamă și cele două fetițe ale ei, care locuiau într-o casă părăsită, fără condiții minime, într-o localitate din România.

Imagini Page 07 Image 0001În cei aproape cinci ani de activitate pastorală în aceste două biserici, m-a impresionat în mod special potențialul, creativitatea, bucuria, entuziasmul și dragostea tinerilor pentru transmiterea Evangheliei și, de asemenea, sensibilitatea lor de a fi alături de persoanele defavorizate, implicându-se, în acest sens, în diferite proiecte locale și internaționale cu caracter social și umanitar. Iată câteva dintre ele:

Imagini Page 06 Image 0003Fanfara bisericii Lepanto, formată din 30 de tineri, prin calitatea muzicii, a impresionat turiștii, locuitorii și autoritățile orașului, în concertul prezentat în piața publică a primăriei.1

O inițiativă a tinerilor noștri a fost proiectul Expo-Sănătate, realizat anul trecut în Parcul Ribalta, din Castellón. După momentul inaugurării de către autoritățile consulare românești și oficialitățile primăriei orașului, tinerii au expus cu entuziasm principiile unui nou stil de viață și au oferit literatură din abundență. Seara, spre finalul acestei activități publice, fanfara, tinerii și copiii i-au surprins plăcut pe toți cei prezenți printr-o interpretare muzicală ine­dită!2 Imagini Page 07 Image 0004După cum se poate observa, tinerii își doresc să se implice în activități sociale, cu scopul de a-L prezenta pe Isus și dragostea Sa pentru lumea aceasta, iar autoritățile publice își manifestă aprecierea și interesul față de capacitatea și entuziasmul lor. În acest sens, primăria orașului a organizat anul trecut la Universitatea Jaime I din Castellón un eveniment de amploare națională. Au fost invitați peste 100 de specialiști în fenomenul multiculturalității din toată Spania. Am avut privilegiul să fiu invitat ca reprezentant al tinerilor adventiști, împreună cu alte șapte persoane, reprezentanți ai altor instituții publice, să prezint o conferință cu titlul: „Tinerii adventiști și multiculturalitatea.” Interesul autorităților publice pentru valorile tinerilor noștri nu s-a oprit aici. Săptămâna trecută m-au sunat și mi-au propus să organizăm, pe 9 aprilie 2016, o activitate publică în fața primăriei. Ne-au sugerat să unificăm în acest proiect toate activitățile publice realizate până acum: tinerii să prezinte proiectul Expo-Sănătate pentru adulți; copii noștri să prezinte Expo-Sănătate pentru copiii orașului; concert de fanfară, orchestră, flashmoburi, literatură creștină etc.

Imagini Page 06 Image 0004Tot anul trecut, la inițiativa tinerilor, am plecat în Barcelona pentru a susține un concert în Biserica Adventistă de limbă română „Sagrada Familia”3. Seara, am ieșit să vizităm orașul. Am ajuns și ne-am așezat pe scările Muzeului Național de Artă. Dirijorii au propus să interpretăm câteva piese muzicale, dar lipsea pianul. Pe scări, tocmai urca un pianist ambulant! Și-a instalat meticulos orga, boxele și cutiuța pentru bani chiar în fața noastră și a început să-și interpreteze repertoriul, cu scopul de a colecta cât mai mulți bani de la turiști. Urmează un moment anecdotic! Lui Dragoș, pianistul corului nostru, i-a venit o idee! Spontan, merge la el și îi cere să-i împrumute orga pentru un scurt concert! Amabil, îi oferă instrumentul și rămâne uimit de ce poate orga sa în mâinile lui Dragoș!4 La sfârșit, tinerii noștri și-au manifestat recunoștința – bineînțeles –, punându-i în cutiuță fiecare câte ceva din economiile lor!

Imagini Page 07 Image 0003Tinerii din Castellón prețuiesc mult România! În ultimii ani, au participat, împreună cu Adra România, Gabriela Istrate, Teodor Huțanu și Mircea Bugescu, ca voluntari în proiectul „Zidește o casă”, unde au avut ocazia, prin efort, sensibilitate și bunătate, să reaprindă flacăra speranței în inimile copiilor și părinților beneficiari ai acestui proiect.

Sensibilitatea tinerilor este o sursă de inspirație pentru copiii de aici. Împreună cu Florentina Constantin și Daniela Todirică, responsabile cu Departamentul Copii din ambele biserici, tinerii au inițiat proiectul pentru România: „Dăruiește un zâmbet!” În fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pregătesc pachete pentru copiii cei mai defavorizați (anul acesta au beneficiat 168 de copii!) din diferite localități din România.

Imagini Page 07 Image 0005Dragi cititori, apostolul Pavel ne asigură pe toți cei care păstrăm gândul veșniciei, pe toți cei care așteptăm, pe toți cei care călătorim spre „cea mai frumoasă țară” (Ezechiel 20:6) că „speranța aceasta nu înșală” (Romani 5:5).
Vă invităm să nu părăsiți „încrederea voastră” (Evrei 10:35), pentru că Isus nu dezamăgește niciodată pe nimeni. Cel mai urgent lucru pentru Isus este să ne vadă acasă! Să ne pregătim pentru evenimentul glorios care este în fața noastră! Spuneți tuturor că El vine sigur și curând pentru că a semnat această promisiune: „Cel ce vine” (Apocalipsa 1:8) este Numele Lui! 

1 Vizionați „Concierto Plaza Mayor Fanfara Castellón”: https://www.youtube.com/watch?v=_FKLAFBxOeg

2 „Flashmob Castellón Lepanto 2014”: https://www.youtube.com/watch?v=LXyQ2veCqhk

3 „Tinerii din Castellon, Biserica Sagrada Familia Barcelona”: https://www.youtube.com/watch?v=tDwMo6HjPOo

 

4 „Ridică-ți ochii și vezi – Cor Tineret Lepanto”: https://www.youtube.com/watch?v=E1hKnmWrPto

............................................................................................................

Ciceroni Comănescu este pastorul bisericilor adventiste române din Castellón.

 

Pentru mai mult comandă aici revista Curierul Adventist.

 

Joomla SEF URLs by Artio