Tipărire

Bumerangurile Scripturii

De Ninu Pădure


       Ca sa intelegem mai bine aceasta tema.O arma de lovit: bumerang,o arma din Australia. Se arunca cu un efect deosebit,se roteste si se intoarce la tine.In mana celui care a dat-o. Cand loveste ceva ramane jos dar daca exista un rateu se intoarce la tine.Vom discuta despre acest bumerang pentru ca este o figura de stil in viata noastra.Spunem despre unele lucruri ca se intorc ca un bumerang in viata noastra.Biblia ne vorbeste despre bumerang ca actiunile pe care le faci azi si au consecinta maine.

 

1.Bumerangul pacatului

 

     a)Numeri 32:23  Dar daca nu faceti asa, pacatuiti impotriva Domnului, si sa stiti ca pacatul vostru va va ajunge. Ne spune ca:ce arunca omul se va intoarce la el.

 

Cand raul este aruncat se intoarce impotriva ta.Raul promite mult. Psalmi 54:5  Raul se va intoarce asupra potrivnicilor mei;1 Sam.25.39  David a aflat ca murise Nabal, si a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul, ca mi-a aparat pricina in ocara pe care mi-a facut-o Nabal, si a impiedicat pe robul sau sa faca rau! Domnul a facut ca rautatea lui Nabal sa cada asupra capului lui."

 

Placile de azbest n-au fost inventate in Romania.Se fabricau din 1900 in America.Dupa 5 ani se desprind particule cancerigene.Poate sta ascuns 30 de ani.In America au murit 500 000 de oameni.Pacatul il faci azi dar nu mori acum. Bumerangul a fost aruncat.Dar se intoarce.Daca omul nu se pocaieste moare din acea lovitura.

 

     b)Exod 1:8  Peste Egipt s-a ridicat un nou imparat, care nu cunoscuse pe Iosif.

 

Egiptul era un imperiu civilizat si orice faraon era un om supereducat.Preotii aveau aceasta chemare speciala dar au evitat sa-i povesteasca despre Iosif.L-au pregatit militar,politic,religios,dar nu l-au educat in directia salvatorului Egiptului.aceeasi greseala se face azi.Datorita ignorantei sale,a crezut ca aliatii sai sunt dusmanii sai.

 • Ahab a vazut un dusman in cel care era aliatul sau.
 • Sotul necredincios vede un dusman in sotia lui.
 • Colegii de afaceri sunt deranjati de partenerul crestin.
 • Alcoolul,tutunul reprezinta drepturile tale,reprezinta defapt ruina ta.

 

Un decret prin care a terorizat poporul evreu.

 • Ieremia 37:15  Capeteniile, maniate pe Ieremia, l-au lovit, si l-au aruncat in temnita in casa logofatului Ionatan, caci o prefacusera in temnita.(violenta,abuz,teama).
 • 1 Cor. 16:19  Bisericile din Asia va trimit sanatate. Acuila si Priscila, impreuna cu Biserica din casa lor, va trimit multa sanatate in Domnul.

 

      c) Ilus.Intr-o dimineata, stapanitorul unei cetati privind pe fereastra, vazu un targovet ce vindea, intr-adevar, mere, inconjurat de o multime de musterii. “Trebuie sa fie tare bune merele alea”, isi spuse mai-marele cetatii si, facandu-i-se pofta, il chema pe primul sau sfetnic si ii porunci: “Ia cinci galbeni si mergi in piata sa cumperi mere de la targovetul acela”. Primul sfetnic il chema pe paharnic si ii spuse: “Uite patru galbeni, du-te si cumpara mere”. Paharnicul se adresa, la randul sau, stolnicului: “Poftim trei galbeni, de care sa cumperi mere de la targovetul acela”. Stolnicul il chema pe primul strajer ii dadu doi galbeni si il trimise in piata. Acesta dadu un galben unui strajer din subordine, iar acela se duse la targovet si ii lua la rost: “Hei, ce tot strigi asa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetatii, iar drept pedeapsa mi-a poruncit sa-ti confisc caruta asta cu mere”. Zis si facut. Intors la seful sau, strajerul se lauda: “Am facut un targ nemaipomenit. Cu un galben am cumparat o jumatate din caruta cu mere a targovetului”. Primul strajer merse la stolnic: “M-am targuitsi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reusit sa cumpar un sac cu mere!”. Stolnicul – repede la paharnic: “Cu trei galbeni am luat o tolba intreaga cu mere”. Paharnicul dosi jumatate din cantitate si apoi merse la primul sfetnic: “Iata, cei patru galbenimi-au ajuns doar pentru o jumatate de tolba cu mere”. Iar primul sfetnic se infatisa dinaintea stapinitorului cetatii si glasui: “Maria ta, iata, am indeplinit porunca. Numai ca de acei cinci galbeni n-am reusit sa targuiesc decat cinci mere”.Mai-marele cetatii musca dintr-un mar si cugeta: “Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Si, cu toate astea, targovetul acela avea o multime de cumparatori. Inseamna ca lumea o duce bine, are bani. Ia sa maresc eu birurile!”

Ignoranta s-a intors ca un bumerang asupra lui Faraon si familiei lui.Vanuatu :fara Isus,oamenii se imbraca,se poarta si vorbesc ca acum 3000 de ani,nu se schimba,nu cresc.Nu cunosti Salvatorul,ramai in ignoranta.

 

Ilus.  Crestin care a facut puscarie pentru sabat a fost exclus pentru calcare de sabat. Pompier care a declarat ca va muri pt sabat a mers sambata la serviciu. Cum se poate ?Pana in criza suntem toti la fel. Atunci reactionezi nu cum sti ca e bine ci cum esti.Isus il pregateste pe Petru,,Ma iubesti ?’’.

 

1Tim.1:13  macar ca mai inainte eram un hulitor, un prigonitor si batjocoritor. Dar am capatat indurare, pentru ca lucram din nestiinta, in necredinta!

 

Is 53.4  Totusi, El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu, si smerit.5  Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa, care ne da pacea, a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti.6  Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui, dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor.

 

2.Bumerangul generozitatii

 

     a)Luca 6:38  Dati, si vi se va da; Ecl. 11:1  Arunca-ti painea pe ape, si dupa multa vreme o vei gasi iarasi!2  Imparte-o in sapte si chiar in opt, caci nu stii ce nenorocire poate da peste pamant.

 

     b)2 Regi 4:1  O femeie dintre nevestele fiilor proorocilor a strigat lui Elisei: "Robul tau, barbatul meu, a murit, si stii ca robul tau se temea de Domnul; si cel ce l-a imprumutat a venit sa ia cei doi copii ai mei si sa-i faca robi."2  Elisei i-a zis: "Ce pot sa fac pentru tine? Spune-mi, ce ai acasa?" Ea a raspuns: "Roaba ta n-are acasa decat un vas cu untdelemn."3  Si el a zis: "Du-te de cere vase de afara, de la toti vecinii tai, vase goale, si nu cere putine.4  Cand te vei intoarce, inchide usa dupa tine si dupa copiii tai; toarna din untdelemn in toate aceste vase, si pune deoparte pe cele pline."

5  Atunci ea a plecat de la el. A inchis usa dupa ea si dupa copiii ei; ei ii apropiau vasele, si ea turna din untdelemn in ele.6  Cand s-au umplut vasele, ea a zis fiului sau: "Mai da-mi un vas." Dar el i-a raspuns: "Nu mai este nici un vas." Si n-a mai curs untdelemn.

 

Din nevestele. Aceasta este o descoperire importanta cu privire la natura „fiilor profetilor”. Ei nu erau tineri necasatoriti, traindu-si viata in singuratate, in institutii monahale; ei erau oameni din popor. Ei erau din popor, traiau impreuna cu poporul si lucrau pentru popor. In loc sa se intereseze numai de ei insisi, traind impreuna, in comunitati ascetice si cautand ca acolo sa ajunga la sfintenie, ei traiau pentru binele poporului, cautand nu propriul lor castig, ci binele comun pentru toti cei din jurul lor.Se temea de Domnul. Acest barbat era un credincios inchinator al lui Iehova. Influenta lui Ilie si Elisei facuse mult spre a promova inchinarea la adevaratul Dumnezeu, in cuprinsul intregii imparatii a lui Israel. Cel ce l-a imprumutat a venit. Legea lui Moise recunostea servitutea pentru datorie, nu ca un „rob”, ci ca „un om tocmit cu ziua si ca un venetic”, si cerea ca cel vandut astfel sa slujeasca numai pana la anul de veselie (Levitic 25:39-42).

 

Ce pot sa fac? Intrebarea descopera spiritul amabil al profetului. Elisei era un barbat care se interesa de popor, totdeauna prietenos, totdeauna simpatic si totdeauna gata sa ajute. Cand imparatul i-a facut o vizita, el a fost gata sa implineasca nevoia intregii ostiri, cand a fost vizitat de o biata vaduva neajutorata, el n-a alungat-o. Ce ai? Dumnezeu foloseste ce avem. El nu este limitat in resursele sau puterile Sale si usor ar fi putut sa implineasca nevoile ei, fara vasul de untdelemn. Dar El a luat ceea ce avea si l-a binecuvantat. Tot asa este si cu slujitorii lui Dumnezeu de astazi. Ei poate ca n-au multa capacitate naturala sau resurse materiale, dar daca ei consacra lui Dumnezeu si slujirii Sale ceea ce au, cerand binecuvantarea Lui, putinul pe care-l au este inmultit de multe ori. Omul, in eforturile sale de a ajuta pe cei saraci, ar face bine sa cugete in sensul ca, ajutandu-i pe acestia, se ajuta pe ajuta pe el insusi. Cei saraci sa fie invatati sa foloseasca acele resurse pe care ei insisi le poseda. Daca aceasta nu se face, iubirea poate saraci si poate face mai mult rau decat bine.

 

 Decat un vas de untdelemn. Vasul de untdelemn nu era mult, dar in mainile lui Dumnezeu si cu binecuvantarea Lui, era suficient pentru a acoperi nevoile ei. Talentele noastre pot sa nu fie multe si bogatia noastra pamanteasca poate sa nu fie mare, dar Dumnezeu poate sa foloseasca si sa inmulteasca orice Ii este consacrat. Vasul de untdelemn era semnul celei mai mari saracii a vaduvei, dar el a mai fost si mijlocul folosit de Domnul pentru acoperirea tuturor nevoilor ei.

 

        c) Bumerangul se intoarce.Ce am daruit se va intoarce.Copiii nostri nu vor ajunge robi.Daca-L vom onora in vremuri de belsug,El ne va binecuvanta in vremuri de lipsa. Bumerangul se intoarce cand avem nevoie.

 

 

3.Bumerangul marturisirii


           a)Isaia 55:11  tot asa si Cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se intoarce la Mine fara rod, ci va face voia Mea si va implini planurile Mele.

Ilus. Jeepul batranului misionar Jackson, cu multi cai, urca fara pufaieli indoielnice orice versant .Insa, oriunde-ar fi poposit, batranul era obligat sa-si lase automobilul fie pornit, fie in panta. Altminteri, oricat de mult ar fi sucit cheile in contact, masina nu scotea nici un smiorcait. Nici macar cu declaratii solemne. Intr-una din zile batranul a avut misiune la o scoala rurala. Si, fiindca a uitat sa lase bolidul pornit, la plecare misionarul a rugat copiii sa-l impinga. Dupa 3 ani de chin si jale, la misiune aparu un tanar sa preia stafeta. Sufocat de lamentarile jacksoniene, flacaul a deschis capota si in cateva secunde a rezolvat necunoscuta: borna era scoasa de la baterie.

           b)Privind pe ulita bisericilor, ambulantele ce salveaza sufletele nu pornesc decat… impinse.

 • Cartile sunt bine primite daca sunt gratuite.
 • Levitii moderni canta fara greseli, daca memoria le e upgradata de videoproiectoare.
 • Darnicia nu e uitata daca diaconii duc punga direct sub nas la daruitori.
 • In serile de rugaciune, parintii trebuie sa-si imbranceasca odraslele spre biserica.
 • Evanghelizarile nu au magnet fara predicatori veniti de departe. Voluntariatul pentru societate, pentru orfelinate, pentru azilurile cu batrani,  nu se pune in miscare.

Intepenite parca pe trotuarul vremii, bisericile nu mai expansioneaza. Stationand sub programe sablonate, ele aluneca spre cer doar din inertie. Batranii imping ascendenta cu parghia istoriei, tinerii o franeaza cu libertinismul. Pentru unii adulti dealul e greu de urcat, pentru altii panta e prea alunecoasa. Predicatorii striga ca anahoretii in desert.Poporul nu mai traverseaza pustiul vietii decat remorcat de religie. Si mai mult, de traditii. Speriati ca nu mai porneste biserica, ne straduim cu suciturile de chei in contacte, cu eforturile venite din pante omenesti. Uitam ca Hristos Domnul ne-a prevenit ca jugul Sau e greu de dus fara El, dar si ca Duhul Sfant nu se-nvarte cu vieti dezlipite de la borna divina.Fara duh suntem lipiti de trupul de moarte, dar cu El in noi, invingem inertia. Se poate. A facut-o Hristos. El a intrat in lumea noastra, scria Max Lucado, pentru ca noi sa intram in lumea Lui.

       c)Avem nevoie sa venim descatusati de prejudecatile,ambitiile si cunostintele noastre in fata Cuvantului Sau.Orice deturnare a voii lui Dumnezeru descoperita acolo pt a se potrivi cu obisbuinta si comoditatea mea se va intoarce ca un bumerang.


Joomla SEF URLs by Artio