Tipărire

Avantajele vârstei

De Ninu Pădure

 

     In intelepciunea Lui, Dumnezeu a facut sa trecem prin anumite perioade ale vietii. Fiecare perioada are potentialul ei, dar si pericolele ei.Pentru fiecare etapa omul are scaderi pe care le regreta si avantaje fata de etapa anterioara.

 

    In general,nu stim sa pretuim avantajele varstei.Fara sa le cunostem nu ne putem foloside ele.Lumea supraestimeaza o singura etapa- tineretea.Omul se uita in urma toata viata la aceasta perioada care trece rapid,, o daca as mai fi odata tanar’’, fara sa inteleaga ca fiecare perioada are avantajul ei. Scopul acestui studiu este de a ajuta fiecare individ sa fie activ pentru Dumnezeu la varsta lui.Vom imparti viata in patru perioade mari.

 

1.Copilaria

 

       Perioada pana la 11-12 ani.Societatea ar dori sa schimbe varsta de scolarizare.Lucrul acesta produce descurajare in copii:la 5 ani,copilul ar trebui sa citeasca.Copiii incep sa foloseasca limbajul ca mijloc de comunicare,fac distinctie intre fictiune si realitate, pot memora bine datele, invata prin actiune,pot sa participe la actiuni cu reguli.

   

 2 Timotei 3:15-17  din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mântuire, prin credinta in Hristos Isus.Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavârsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

 

     La aceasta varsta copiii pot intelege Cuvantul lui Dumnezeu.Pot pricepe ca Biblia este adevarul. Pana la aceasta varsta,istoriile despre  Noe si zane erau povesti asemanatoare.Dar acum pot sa creada acest adevar.Nu pot sa inteleaga tot. Cel mai mare avantaj al acestei varste este memorarea Scripturii. Copiii care fac lucrul acesta sunt mai inteligenti decat ceilalti.Toti au capacitatea de a memora.Unii sunt ajutati de parinti si de scoala,altii nu.Inteligenta se dezvolta enorm.Ceilalti sunt lenesi si vor pierde toata viata. Bunica lui Spurgeon ii dadea pentru fiecare cantare si text memorat o suma de bani.Cand am ajuns mare spunea el,mi-am dat seama de acest mare avantaj.

 

   Acum este perioada socializarii-acum pot fi integrati in structuri sa invete pe grupe.Copiii accepta acest lucru.Acum pot actiona impreuna pentru obiective comune.Este perioada  cand pot prinde drag de biserica, la scoala de sabat.

 

 

2.Tineretea

 

     Perioada de tranzitie de la copilarie la maturitate.Este perioada de schimbari profunde:la nivel cantitativ(fizic) dar si calitativ:la nivelul gandirii si comportamentului.Cea mai mare parte a culturilor recunosc ca in aceasta perioada intervine o schimbare de statut.In aceasta perioada primesti buletin si poti primi reaponsabilitati.Cei care isi definesc coresct identitatea prin cunoasterea lui Isus se vor autoevalua corect .Ceilaltri vor avea probleme toata viata.Toata maturitatea va fi o lupta si batranetea o deceptie.

 

Ecleziastul 12:1  Dar adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii tale, pâna nu vin zilele cele rele si pâna nu se apropie anii, când vei zice: "Nu gasesc nici o placere in ei";

 

    Este perioada cea mai propice a intoarcerii la Dumnezeu.Gandirea adolescentului nu e deformata de prejudecati ci e disponibila pentru adevaruri noi.Ei isi cauta identitatea si nicaieri nu o pot gasi mai bine decat in Domnul Hristos.

 

    Ilus.La 60 de ani,Nicolae Iorga a fost intrebat de cel care ii scria biografia,,Care e pozitia dvs fata de moarte?’’Marele istoric a ezitat sa abordeze acest subiect,,.Nu vreau sa discut,ma terorizeaza.’’Toata viata,omul ramane debusolat daca in tinerete nu isi stabileste identitatea.

 

   Tinerii isi formeaza idealuri in functie de valorile grupului unde traiesc.Marcu a fost un tanar prezent printre ucenici.Cand a avut loc prinderea lui Isus,si-a lasata haina si a fugit.A avut probleme ca toti tinerii.Insa prin casa lui s-au perindat eroi:Isus,Petru,altii. Alaturi de Petru a devenit un om valoros.Este important ce modele punem inaintea  tinerilor  nostri.Parintii care nu au convingeri clare,vor produce confuzie in parintii lor.  Acum este perioada potrivita pentru casatorie-ai o mare capacitate de adaptare,perioada alegerii unei meserii.

 

   

 

3.Maturitatea

 

Luca 3.23  Isus avea aproape treizeci de ani, când a inceput sa invete pe norod si era, cum se credea, fiul lui Iosif, fiul lui Eli,

 

    De la 30 de ani incepe perioada maturitatii.Dorinta de schimbare nu mai clocoteste.Vedem ca exista lucruri care trebuie retinute in viata.Daca avem conceptii corecte,este necesar sa fim conservatori. Daca nu-L cunoastem pe Isus,e teribil sa fii rezistent la nou.Daca omul nu s-a convertit pana la aceasta varsta,numai Dumnezeu poate sa intervina.  

 

    Domnul Hristos a inceput lucrarea publica la 30 de ani. Suntem copti pentru cele mai pretentioase slujbe.La entuziasmul tineretii se adauga prevederea,intelepciunea.Este perioada cea mai productiva a vietii. Sunt si anii cand dam de greul vietii,cand apar problemele in casnicie,in cresterea copiilor, probleme financiare.

 

  Este perioada cand te adaptezi la realitatea cruda a vietii.Fiecare sportiv crede ca va lua medalia de aur.Numai unul o va lua.Fiecare medic crede ca va fi cel mai bun.Asa am definit succesul.Pe Isus nu-L vedem acuzand pe altii pentru saracia Lui,isi implineste lucrarea cu daruire si acest lucru inseamna pentru El succes.


Joomla SEF URLs by Artio