Tipărire

Evanghelia în Mexic

Benjamin Stan ¦ Misiune

„Treci în Macedonia şi ajută-ne!” După vedenia aceasta a lui Pavel, am căutat îndată să ne ducem în Macedonia, căci înţelegeam că Domnul ne cheamă să le vestim Evanghelia. (Faptele 16:9,10)

botez etiopiaDeşi nu era vorba de Macedonia, ci de Mexic, la fel suna chemarea pe care am primit-o anul trecut din partea Organizaţiei „Share Him”*; era chemarea de a ne alătura şi noi grupelor de studenţi care, între 16 iunie şi 5 iulie 2015, Îl vor propovădui pe Isus în sudul Mexicului.

Înţelegând că Dumnezeu ne cheamă să vestim Evanghelia, în ciuda tuturor obstacolelor aparente, s-a conturat o echipă de douăzeci de oameni, formată atât din studenţi ai Institutului Teologic Adventist, cât şi ai diferitelor filiale Amicus din ţară. Am înţeles că „fiecare membru trebuie să fie un canal prin care Dumnezeu poate împărtăşi lumii comorile harului Său, bogăţiile nepătrunse ale lui Hristos. Mântuitorul doreşte aşa de mult ca slujitorii Săi să prezinte lumii spiritul şi caracterul Său. Nu există nimic de care lumea să aibă atâta nevoie ca de manifestarea prin oameni a iubirii Mântuitorului.”1

Misiunea în Mexic va fi una de vestire a Evangheliei, fiecare membru al echipei având sarcina de a predica în fiecare seară într-una din cele douăzeci de locaţii alese de către Conferinţa locală, în colaborare cu „Share Him”.

 

De ce „Share Him”?

„Share Him” este un proiect al Departamentului de Misiune al Conferinţei Carolina (SUA), cu dorinţa de a atrage mai mulţi laici în lucrarea de evanghelizare, implicând în fiecare an mii de membri, pastori şi tineri atât în Diviziunea America de Nord, cât şi în alte diviziuni ale lumii. 

Misiunea „Share Him” este aceea de a aprinde în membrii bisericii dorinţa de a-şi însuşi trimiterea Mântuitorului, oferind un cadru în care aceştia să Îl poată vedea pe Dumnezeu la lucru în ei şi prin ei. Iar scopul lor este de a face din evanghelizare nu doar un timp pus deoparte pentru predicare, ci un stil de viaţă care să îi însufleţească nu doar pe cei care participă în prima linie, ci întreaga biserică. 

O campanie de evanghelizare „Share Him” are scopul de a-L prezenta pe Isus altora, vorbind în mod special despre ce a făcut El în viaţa celui care prezintă mesajul şi despre motivele pentru care suntem adventişti de ziua a şaptea.

Lucrarea aceasta îi oferă fiecărui participant posibilitatea de a-L vedea pe Dumnezeu lucrând în mod minunat, îndreptând inimile şi minţile oamenilor spre El. Mai frumoasă este însă lucrarea care are loc în inima membrilor echipei, pentru că experienţele avute nu au cum să nu te schimbe. Odată întorşi acasă, majoritatea celor implicaţi sunt dornici să continue misiunea de a vorbi altora despre Isus, adăugând însă experienţele trăite în timpul proiectului. 

 

„Share Him” şi România

Acest proiect în care studenţii sunt implicaţi în misiune externă este o parte a unui plan pe termen lung, care a început în iunie 2004 printr-o implicare a Institutului Teologic Adventist în campania din Madagascar şi care a continuat cu alte campanii în Camerun (2005), Uganda (2005), Venezuela (2006), Malaysia (2007), Tanzania (2008), Nicaragua (2009), Filipine (2010 şi 2011), Moldova (2013), Rwanda (2013) şi Etiopia (2014). În aceste proiecte, au fost implicaţi 98 de studenţi ai institutului, în mare parte de la Facultatea de Teologie Pastorală, dar şi de la celelalte facultăţi, şi zece profesori ai ITA.

Ne dorim această experienţă misionară pentru că în fiecare an am văzut impactul ei atât în locurile vizitate, cât şi în vieţile studenţilor. Am întâlnit biserici care nu mai credeau în beneficiile evanghelizării şi ale proiectelor de misiune, fiind sigure că nimeni nu va răspunde invitaţiilor. Aceste biserici au văzut cu ochii lor lucrarea Duhului Sfânt, atât prin prezenţa invitaţilor, care uneori au depăşit numărul membrilor, toţi prezenţi, cât şi prin inimile schimbate şi deciziile pentru botez. Acei membri sunt acum deschişi pentru misiune. Studenţii se întorc cu o dorinţă de misiune aprinsă, continuând să fie activi în bisericile locale, având iniţiative şi un curaj pe care înainte nu l-ar fi crezut posibil.

Noutatea acestui an o constituie implicarea Asociaţiei Amicus, creându-se astfel o echipă mai mare din care fac parte şi studenţi ai diferitelor filiale din ţară. Continuarea proiectului în viitor e mai mult decât o dorinţă, deoarece avem ferma convingere că o experienţă misionară asemănătoare celor deja desfăşurate va contribui din plin la formarea gustului studenţilor pentru slujire.

 

Ultimele experienţe – Etiopia 2014

„Am realizat că Dumnezeu este Cel care îmi dă cuvintele şi atitudinea potrivită, astfel încât mesajul să fie ascultat de inimi preţioase. Subiectul din a treia seară a fost unul deosebit. Am vorbit despre lupta dintre bine şi rău, despre relaţia noastră cu Dumnezeu. Înainte de a începe predica, traducătorul mi-a sugerat să închei predica cu trei apeluri. Unul pentru nou-veniţii în biserică, altul pentru cei bolnavi şi încă unul pentru cei care au conflicte între ei. I-am cerut lui Dumnezeu cuvintele potrivite. 

La sfârşit, în timpul apelului, am văzut o doamnă care a venit în faţă şi a îngenuncheat cu faţa la pământ. În urma ei a venit o altă doamnă şi, la o oarecare distanţă, de asemenea a îngenuncheat. Au venit mai mulţi în faţă şi ne-am rugat pentru ei. 

Pe drum, traducătorul mi-a vorbit despre cele două femei care au venit în faţă. Era foarte uimit de faptul că au răspuns la apel. Mi-a povestit că familiile acestor doamne erau în conflict, pentru că băiatul uneia dintre familii îl ucisese pe băiatul celeilalte familii. Pastorii, prezbiterii, fraţii din biserică au încercat de nenumărate ori să îi împace şi nu reuşeau să îi facă să se înţeleagă. Acum, mulţi erau uimiţi de ceea ce au văzut. Mi-am dat seama că Dumnezeu era prezent şi aşeza toate lucrurile. El a făcut chiar mai mult în seara următoare, când cele două doamne au răspuns din nou apelului făcut şi le-am văzut plângând, iar după rugăciune, s-au îmbrăţişat.” (Luiza Capotă)

„Mă simt binecuvântată că am oportunitatea de a lucra pentru Dumnezeu. Mă gândeam că voi merge în Etiopia şi voi cunoaşte oameni interesanţi, însă predicarea Evangheliei şi sentimentul prezenţei continue a lui Dumnezeu mi-au transformat total viaţa. Acum sunt o persoană nouă şi mă gândesc mereu la misiune şi la modalități în care le pot vorbi altora despre speranţa noastră. Nu pot exprima în cuvinte ce simt, dar sunt sigură că nu voi mai fi niciodată ca înainte de experiența din Etiopia. De când m-am întors, mă gândesc mereu la lucrarea lui Dumnezeu şi mă rog ca niciodată.” (Claudia Bulgaru)

Susţinerea ta

Mai e puţin până pe 15 iunie şi nevoile sunt încă mari, de aceea, dacă vrei să îi susţii pe cei care vor pleca în această lucrare, în primul rând, te invit ca de azi până la întoarcerea lor să te rogi pentru: Traian şi Irina Aldea, Marcel Brândzanic, Bianca Aelenei, Daniel Andrei, Ştefan Bărbuceanu, Claudia Bulgaru, Luiza Capotă, Marcel Cătinean, Ada Checheriţă, Adina Comoraşu, Ilie Cotruţă, Ovidiu Dascălu, Silviu Dănăilă, Arrys Drăghici, Liviu Gava, Daniel Gomboş, Alexandra Muscalu, Iulia Paraschiv, Cristian Sipoş şi Darius Verjel Timiş. La momentul scrierii articolului, o parte din membrii echipei încă nu au viza necesară pentru SUA, dar Dumnezeu a început deja să confirme chemarea Sa. Dacă îi întâlneşti, stai de vorbă cu ei şi încurajează-i pe drumul misiunii, iar la întoarcere, roagă-i să îţi spună ce impact poate avea un astfel de proiect şi asupra ta. 

Dacă vrei să susţii financiar acest proiect, mă poți contacta la telefon 0742 28 23 84 sau pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.. Numere cont la ING: în LEI – RO50INGB0000999900949932 sau în EURO – RO08INGB0000999904393897.

 

Benjamin Stan este capela la ITA

 

1 Ellen G. White, Faptele apostolilor, p. 600.

Joomla SEF URLs by Artio