Tipărire

Info Curier - ianuarie 2014

Scris de Info Curier on .

100 de ani de la organizarea Bisericii Adventiste din vechiul Regat           

La începutul lunii decembrie, în comunitatea Labirint din București a avut loc aniversarea a 100 de ani de la organizarea comunităţilor şi câmpurilor misionare din teritoriile vechiului Regat în Conferința Română. 

Evenimentul și-a propus să prezinte istoria adventistă de atunci și până în prezent. Această prezentare a fost împărțită în trei secțiuni principale. Istoria Bisericii Adventiste din România a fost expusă de la începuturi și până la al Doilea Război Mondial de pastorul Gheorghe Modoran, până la Revoluția din 1989 de pastorii Dumitru Popa, Vasile Cojea, Aron Moldovan, iar perioada de până acum a fost prezentată de pastorul Adrian Bocăneanu.

Pe parcursul prezentărilor istorice, dar și a discuțiilor, s-a  amintit atmosfera dificilă în care s-a lucrat la începuturile bisericii. Experiențele au fost dureroase (bătăi, persecuție), dar și pline de amărăciune, fiind dat exemplul unui pastor din Bacău, care s-a oferit să rezolve pentru Securitate problema participării copiilor adventiști în Sabat la școală, în schimbul numirii într-un post la Uniune. Comitetul Uniunii de atunci s-a opus direcției cultelor; pastorul adventist a părăsit biserica de supărare că înțelegerea lui cu autoritățile statului nu a fost implementată în biserică. 

Ca o concluzie a acestei perioade, s-a reliefat ideea că, deși au fost vremuri grele pentru biserică, în ciuda vicisitudinilor istorice și a greșelilor umane, Dumnezeu Şi-a condus biserica din perioada interbelică și din cea comunistă. În ciuda persecuțiilor, acestea au fost perioade de aur pentru Biserica Adventistă.

Pastorul Adrian Bocăneanu s-a axat pe cei 24 de ani trecuți de la marile schimbări din societatea românească. „Acești ani au însemnat enorm și pentru Biserica Adventistă: libertate fără precedent, descătușarea energiei misionare atât de mult reprimate, formarea rapidă a sute de noi biserici și construcția, mai ușoară sau mai anevoioasă, a tot atâtea case de rugăciune, dezvoltarea sau formarea  instituțiilor specifice ale bisericii în domenii ca: educația, sănătatea, serviciile sociale, publicațiile, comunicarea prin radio şi televiziunea. Explozia numerică din prima parte a anilor ’90 a trecut repede și a trebuit să învățăm din nou partea migăloasă și dificilă a misiunii personale.”

Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, pastorul Teodor Huțanu, a amintit și părțile negative ale istoriei adventiste recente. „Dacă în trecut, prin amenințări şi bătăi cu pumnul în masă, studiul Școlii de Sabat pe grupe a fost desființat, astăzi, fără amenințări, fără bătăi cu pumnul în masă, adică în libertate, grupele Școlii de Sabat parcă sunt tot mai puţine.”

Preluare din Info Adventist nr. 658 din 20 decembrie 2013


Serviciu religios special, pe vaporul Hans Lehmann           

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Constanța a primit o solicitare de a conduce un serviciu religios special din partea echipajului de pe vaporul Hans Lehmann, ancorat în portul Constanţa.

Căpitanul polonez al acestui vapor a solicitat ajutorul autorităţilor române, pentru că „la bord s-a petrecut o mare tragedie”, după cum spunea vădit afectat. Şeful de echipaj, un bărbat din Republica Kiribati, a decedat subit din cauze naturale, după ce timp de 8 luni a fost plecat în călătorii pe mare. Numele său era Toti Taua Ioera, avea doar 42 de ani, şi acasă, undeva în Pacific, la nord-est de Australia, în micul stat insular Kiribati, îl aşteptau 4 copii.

Căpitanul vaporului, de religie catolică, ştia că cel decedat era de rit protestant, aşa că a dorit să caute o soluție prin care să-l onoreze pe cel decedat. Membrii echipajului erau din Estonia, Filipine, Kiribati, Tuvalu, Ucraina şi aparțineau mai multor confesiuni creștine.

Întregul serviciu religios s-a desfăşurat în sala de festivităţi a vaporului, în prezenţa echipajului şi a căpita­nului.

Totul s-a desfăşurat în limba engleză, cu excepţia unei singure cântări de la final. A existat un moment de suflet în care echipajul a putut spune câteva cuvinte despre cel decedat, apoi, după câteva momente de reculegere şi o melodie care să aducă pace în suflet, a urmat predica.

Pastorul Roland Paraschiv a vorbit despre făgăduinţele revenirii Domnului în curând, despre mântuire şi despre destinul nostru de a trăi o viaţă mai scurtă sau mai lungă pentru a ne pregăti pentru viaţa veşnică.

„Când am sosit pe vapor, eram priviţi cu ceva suspiciune şi fețele celor din echipaj erau triste. Când am plecat, erau zâmbitori, deschişi şi ne mulţumeau pentru ce am făcut pentru ei”, a declarat fratele Paraschiv.

Este, de asemenea, interesantă declaraţia căpitanului de pe vaporul Hans Lehmann: „Am avut emoţii când am auzit că vine un pastor adventist şi credeam că veţi intra în aspecte dogmatice şi controverse cu noi... Vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut pentru noi toţi şi vă considerăm fraţii noştri de credinţă.” 

Preluare din Info Adventist nr. 659, din 27 decembrie 2013

 


Editura Viaţă şi Sănătate colectează maculatură           

Editura Viață şi Sănătate colectează maculatura rezultată din materialele folosite la Școala de Sabat. Maculatura poate fi preluată doar dacă este predată în cutii sau saci la centrele Sola Scriptura din țară. Pentru relații suplimentare, cei interesaţi pot apela numărul de telefon: 021 323 00 20.


 

Recunoştinţă           

 

Redacția revistei Curierul Adventist dorește să mulțumească celor care au răspuns anunțului nostru privind donațiile de numere vechi ale Curierului  pentru completarea arhivei. Cei care au trimis reviste la redacție și către care se îndreaptă recunoștința noastră sunt: Mihai Deac (Bistrița-Năsăud), comunitatea Bistrița-Năsăud (reviste în limba română și în limba maghiară), familia Gheorghiță (București-Tei), Manuela Ionescu (Caransebeș), Pavel Crișan (Macea) şi Elena Marinică (Piatra Neamţ).


Joomla SEF URLs by Artio