Tipărire

Info Curier Februarie 2016

Scris de Marian Mihai.

„Vindecă depresia”, Herghelia, 25–28 februarie, training susținut de dr. Neil Nedley

Depresia – o problemă reală a secolului XXI 

     Afis Vindeca DepresiaConform unui comunicat publicat în 2011, realizat de European Health for All Databases, România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale, cu 1 403 cazuri la 100 000 de locuitori. Anual, sunt raportate circa 300 000 de noi cazuri aflate sub tratament de specialitate. O altă statistică la nivel mondial ne spune că, la fiecare 30 de secunde, cineva alege să îşi curme viaţa din cauza depresiei.

Depresia este o boală reală şi trebuie tratată cu maximă seriozitate. Din păcate, majoritatea oamenilor privesc subiectul cu scepticism, ignoranţă şi indiferenţă. Ellen White, în cartea Minte, caracter şi personalitate, afirmă: „Depresia (…) reprezintă cauza cea mai prolifică a bolilor fizice.” Astăzi, în secolul XXI, lumea medicală ştiinţifică demonstrează acest lucru din plin. Iată necesitatea imperioasă de a avea şi în România un program care să răspundă nevoii stringente a pacienţilor care se luptă cu depresia.

Doctorul Neil Nedley, medic de origine americană, cunoscut pe plan internaţional pentru prezentările, activităţile şi programele dezvoltate pe tema depresiei, autor de carte (Depresia, calea spre vindecare; The Lost Art of Thinking [Arta pierdută a gânditului] ş.a.), pasionat de studiul creierului uman – modul de funcţionare, cum să păstrezi şi să îmbunătăţeşti sănătatea mintală, afirmă că la baza acestei pasiuni şi, implicit, a activităţilor sale în acest domeniu a stat descoperirea unor cuvinte scrise în Archives of Internal Medicine: „1 din 3 pacienţi care se prezintă la consultul unei clinici de medicină internă trece printr-o depresie.” O afirmaţie clară, reală şi care te provoacă la acţiune!

Prin programul său de recuperare pentru pacienţii care trec printr-o depresie (în original: Depression Recovery Program), a obţinut rezultate extrem de bune, o bună parte din pacienţii care au urmat un astfel de program afirmă că depresia este o boală vindecabilă şi că sănătatea lor mintală s-a îmbunătăţit semnificativ. Unul din principiile aplicate este abordarea holistică a pacientului, acesta urmând să înveţe să facă schimbări legate de stilul de viaţă, dietă, modul de percepere a stresului, succesului, eşecului, terapia cognitivă fiind şi ea parte a acestui program.

În România, Centrul de Sănătate Herghelia,dinTârgu Mureş, îl va avea drept invitat pe doctorul Neil Nedley în perioada 25–28 februarie 2016. Scopul acestui training este de a instrui în mod adecvat, pentru a răspunde nevoilor şi provocărilor secolului XXI în ceea ce priveşte depresia.

    Pentru mai multe detalii legate de eveniment, înscriere și costuri, puteţi accesa site-ul: www.VindecăDepresia.ro

Evanghelizare sub amenințare teroristă  

Salcianu BruxellesComunitățile adventiste de limbă română din Belgia au organizat campania de evanghelizare „Isus, Prieten minunat”. Christian Sălcianu a prezentat, în perioada 21–28 noiembrie, nouă episoade din evanghelii în care Isus Hristos S-a descoperit ca Prieten extraordinar pentru orice om. Programul a atras public din biserică și din afara ei, fiecare seară având în centru un episod și un personaj biblic cu care Isus a interacționat direct (Nicodim, tânărul bogat, Simon Leprosul, Maria Magdalena etc.). În timp ce în sală era prezentat un Prieten minunat, în capitala europeană se vorbea despre marii dușmani, teroriștii. 

Ineditul acestei evanghelizări a fost acela că, în dimineața zilei în care urma să înceapă programul, o zi de Sabat, întreaga Belgie s-a trezit sub amenințare teroristă, iar în Bruxelles gradul de alertă era 4, cel mai înalt. Cu metroul închis, cu mijloace de transport reduse la minimum, pe o vreme foarte friguroasă și cu descurajarea din partea autorităților de a lua parte la vreo acțiune în grup, bisericile au avut de luat o decizie.

Conferința Belgia-Luxemburg a decis ca toate bisericile adventiste să se închidă. Cea română, în urma unei consfătuiri cu președintele, a continuat curajos programul de-a lungul întregii săptămâni. Mulțumim lui Dumnezeu că nu am avut parte de incidente. Curios, nivelul de alertă a fost redus exact la finalul programului de evanghelizare.

Salcianu Bruxelles 2În ciuda acestei stări, participanții numeroși, cuceriți de mesaj, și-au manifestat dorința ca Isus să devină şi pentru ei cel mai bun prieten. Programul s-a încheiat cu un botez de 10 persoane ce participaseră anterior la o clasă de botez. Programul a fost presărat cu muzică (Luiza Spiridon, formații și coruri adventiste din comunitățile românești, muzică instrumentală), s-au pus întrebări și s-au oferit răspunsuri, biserica s-a bucurat de invitați și din alte biserici, precum pastorul Lari Radomir de la Biserica Baptistă Betel, din Bruxelles, dar și de mesaje de încurajare venite din țară sau din străinătate. Programul a fost transmis live și este disponibil în format video pe site-ul bisericii www.adventistbruxelles.org

Ionel Lascu, pastor al bisericilor adventiste de limbă română din Belgia.

 

Centrul de Sănătate „Premed”

Premed februarie

Joomla SEF URLs by Artio