Tipărire

Info Curier - august 2013

Scris de Info Curier on .

Oficial, în România sunt 80 944 de adventişti

Conform recensământului realizat în anul 2011 şi dat publicităţii pe 4 iulie 2013, în România s-au declarat adventiste 80 944 de persoane. Acest număr reprezintă 0,4% din totalul de 20 121 641 de locuitori ai României şi îi include pe membrii botezaţi, pe copii şi alte persoane care s-au declarat adventiste de ziua a şaptea. Se observă, astfel, o scădere faţă de recensământul precedent, din anul 2002, cu 12 726 de persoane de la 93 670.

Realitatea este că majoritatea religiilor din România au înregistrat scăderi importante de membri faţă de anul 2002, pe fondul descreşterii generale a populaţiei României, care era atunci de 21 680 974 de locuitori.  Pentru o înţelegere mai amplă a situaţiei, redăm mai jos următorul tabel:


 

Religie

Ortodoxă

Romano-catolică

Reformată

Penticostală

Greco-catolică

Baptistă

Creștină după Evang.

Martorii lui Iehova

An: 2002

18817975

1026429

701077

324462

191556

126639

44476

--------

An: 2011

16307004

 

870774

 

600932

 

362314

150593

 

112850

 

42495

 

49820

 

Diferența

- 2510971

- 155655

- 100145

+ 37852

- 40963

- 13789

- 1981

--------


Mai notăm şi faptul că la recensământul din 2011 un număr de 20 743 de oameni s-au declarat atei (faţă de
8 524 în 2002), iar 18 917 sunt neafiliaţi religios (faţă de 12 825 în anul 2002). De remarcat este şi faptul că, în anul 2011, informaţiile referitoare la religie au fost nedisponibile în privinţa a 1 259 739 de persoane, acestea rămânând neîncadrate la niciun cult.


Botez special pentru tinerii din Constanţa

Peste 600 de persoane, rude, prieteni, credincioşi adventişti, dar şi mulţi turişti aflaţi pe malul Mării Negre, au participat la botezul a 32 de persoane, 31 dintre ei având vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani, alături de ei fiind şi o persoană de 60 de ani.

Pastorii bisericilor adventiste din judeţul Constanţa au dorit să sublinieze importanţa botezării tinerilor. Din acest motiv, au gândit un botez dedicat în special tinerilor. Când au descoperit că au aceleaşi planuri, la întâlnirea pastorală locală au decis să facă acest botez împreună. Aşa s-au strâns peste 30 de tineri pentru botez.

Dintre aceştia, 13 tineri au crescut împreună la grupa de Exploratori, apoi la grupa de Companioni în biserica din Topraisar. Aceasta demonstrează importanţa unei consecvenţe în realizarea şi dezvoltarea de programe specifice pentru aceste grupe de vârstă. 

Un alt element interesant este implicarea pastorului stagiar Dumitru Bogdan, din comunitatea „Dumbrava Roşie”, care  s-a ocupat în mod consecvent un an de zile de tinerii bisericii, făcând cu ei studiu biblic, dar şi alte activităţi. După un an, 12 dintre ei s-au decis pentru botez, hotărârea lor fiind o surpriză neanticipată pentru toată comunitatea. În plus, membrii bisericii au fost surprinşi atât de calitatea şi cantitatea cunoştinţelor biblice, cât şi de determinarea acestor tineri de a-L urma pe Hristos.

Preluare din Info Adventist nr. 641, din 19 iulie 2013


Performanţă specială la Liceul Teologic Adventist „Maranatha” din Cluj

Liceanul Mihai Mocean a stârnit admiraia întregii ţări. Suferind de sindromul Down, el a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat, deşi „în general, un copil cu sindrom Down nu reuşeşte de cele mai multe ori să termine nici măcar opt clase”, după cum a declarat Emanuel Ungureanu, unul dintre profesorii lui Mihai.

Istoria acestui caz extraordinar este tulburătoare. Ignorat şi umilit încă de la naştere, considerat un monstru care nu va reuşi nimic în viaţă, după cum mărturisea mama sa, Mihai a învins toate prejudecăţile în cele din la urmă. 

Având mari probleme să îşi înscrie copilul la o grădiniţă şi apoi la o şcoală, pentru că sistemul public de învăţământ l-a refuzat, în cele din urmă a fost primit la Liceul Teologic Adventist „Maranatha” din Cluj. 

În acest liceu a găsit un loc al liniştii şi al acceptării. Colegii, dar şi profesorii i-au oferit simţământul aprecierii de care avea atâta nevoie şi mai ales o atmosferă plină de dragoste necondiţionată. 

„Am avut emoţii…, mă gândeam, alţi copii, alţi profesori, iar să-i educ, iar să le explic cine este Mihai. Această educaţie a oamenilor, a societăţii m-a terminat. Dar cei de la Liceul „Maranatha” l-au acceptat fără niciun consiliu profesoral, fără niciun proces-verbal, fără nicio condiţie şi clauză”, a relatat Mariana Mocean, mama acestuia, pentru Ziar de Cluj.

Băiatul a reuşit să facă istorie: a promovat examenul de bacalaureat cu nota 7, în timp ce aproape jumătate din elevii din România nu au reuşit să promoveze acest examen. 

„Mihai este unul dintre eroii mei. Eu nu ştiu să existe vreun precedent în România”, a afirmat profesorul Emanuel Ungureanu şi, totodată, este mesajul plin de speranţă pentru persoanele cu dificultăţi.

Preluare din Info Adventist nr. 640, din 12 iulie 2013.


Procent de promovare dublu faţă de media naţională la Liceul Teologic Adventist din Bucureşti

Liceul Teologic Adventist „ştefan Demetrescu” a obţinut, ca în anii trecuţi, un procent de promovare dublu faţă de media naţională la bacalaureatul naţional. „Procentul de promovare, obţinut de liceul nostru după prima sesiune de bacalaureat, a fost de aproape 90% (89,79%). Anticipăm că, în urma celei de-a doua sesiuni, el va urca la aproximativ 95%”, a declarat Adrian Mihalcea, directorul liceului. 

Aceste rezultate „tradiţionale” au fost mult mai vizibile de la introducerea camerelor de supraveghere, care au reuşit să demonstreze mai bine realitatea şi seriozitatea pregătirii elevilor în anumite instituţii de învăţământ. 

Din acest motiv, admiterea în clasa a IX-a a asigurat din prima sesiune de admitere ocuparea tuturor celor 84 de locuri, ultima medie de admitere la matematică-informatică fiind de 9,22. Din păcate, acest interes crescut pentru Liceul Teologic Adventist „ştefan Demetrescu” din Bucureşti a făcut ca mulţi elevi buni, care ar fi putut intra pe prima poziţie la alte licee, nu au fost admişi nici măcar pe ultima poziţie la acest liceu.

Un alt efect al acestor rezultate remarcabile a fost valul de solicitări de transfer dinspre alte instituţii de învăţământ spre Liceul Teologic Adventist. „Numărul acestora doar până în momentul de faţă este de aproximativ 50, ceea ce înseamnă că acestea depăşesc de cinci ori posibilităţile noastre de absorbţie. Un număr tot mai mare de elevi neadventişti solicită să fie şcolarizaţi în liceul nostru”, a mai declarat directorul Liceului Teologic Adventist „ştefan Demetrescu” din Bucureşti. 

Biserica Adventistă de Ziua a şaptea promovează educaţia şi dezvoltarea credincioşilor săi şi a societăţii, remarcându-se în rândul bisericilor creştine prin faptul că deţine cel de-al doilea sistem educaţional din lume, după cel catolic, cu 7 806 şcoli, colegii şi universităţi care asigură educaţia a peste 1 600 000 de persoane.

Preluare din Info Adventist nr. 641 din 19 iulie 2013.


Noua generaţie de absolvenţi ITA refuză să fie oameni obişnuiţi

Cei 50 de absolvenţi ai Institutului Teologic Adventist, promoţia 2013, au îmbrăcat roba festivă duminică, 9 iunie. Sărbătoarea a început cu un cuvânt de bun venit din partea preşedintelui ITA, asist. univ. drd. Marius Munteanu, şi rugăciunea pastorului Daniel Nae, preşedinte al Misiunii pentru Turcia-Cipru.  

Programul a continuat cu un devoţional prezentat de dr. Magyarosi Barna, directorul Departamentelor Educaţie şi Viaţa de Familie din cadrul Diviziunii Inter-Europene. Au urmat momente muzicale şi prezentarea absolvenţilor de la programele de licenţă şi cele de master. Din partea Universităţii Montemorelos, Mexic, a fost prezent Ekel Collins, prorector pentru probleme studenţeşti. 

După mesajul prorectorului, prof. univ. dr. Ion Toma, a urmat Cuvân­tul de trimitere, prezentat de pastorul Ioan Câmpian Tătar, secretarul Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste din România. Rugăciunea de consacrare a fost rostită de pastorul Eduard Călugăru, trezorier în cadrul aceleiaşi instituţii. Adrian Curcan, şef de promoţie la programul de studii Teologie Pastorală, a prezentat un mesaj din partea colegilor, apoi studenţii absolvenţi le-au oferit profesorilor flori şi le-au adresat cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă.

Din anul 1924, de când Institutul Teologic Adventist şi-a deschis porţile, au fost organizate zeci de festivităţi de absolvire pentru mai mult de 1 500 de studenţi. La fel ca studenţii din promoţiile precedente, absolvenţii din 2013 şi-au propus să răspundă unei mari provocări: „Nu voi fi un om obişnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar” (vezi Psalmii 32:8). Experienţa dobândită în anii de studii i-a convins că alături de Dumnezeu totul este posibil. Acum este rândul altor tineri să descopere acest adevăr. Informaţii despre sesiunea de admitere 2013 la Institutul Teologic Adventist se pot găsi pe site-ul: http://institutadventist.ro/admitere/.

Joomla SEF URLs by Artio