Tipărire

Experienta de a apartine unei familii globale

Scris de Csabai Gyula Laszlo.

Csabai Gyula László ¦ Perspective

 

familia globalaPentru mine, cea mai mare experienţă legată de familia globală a fost participarea la cea de-a 58-a Sesiune a Conferinţei Generale de la St. Louis. Aceasta a avut loc în anul 2005 şi a avut ca motto: „Transformare prin Isus”. Chiar şi după zece ani îmi amintesc cu bucurie de acea dimineaţă de vară, când la sediul Uniunii din Bucureşti ne-am rugat împreună, cerând ocrotirea lui Dumnezeu pentru călătoria cea lungă, şi am pornit spre aeroport. Pe distanța Bucureşti–St. Louis am schimbat de două ori avionul, la Paris şi Atlanta. La o sesiune a Conferinţei Generale participă multe persoane din diferite ţări ale lumii. Aşadar, în timpul călătoriei, am întâlnit mulţi fraţi care se îndreptau spre aceeaşi destinaţie. Vă mărturisesc că am un sentiment foarte plăcut. Ajungând în St. Louis, ne-au întâmpinat clădirile caracteristice oraşelor americane şi afişele aşezate de autorităţile locale pe străzi, dar și în intersecţii cu inscripţia: „Adventişti de ziua a şaptea, bine aţi venit în St. Louis!”

Eveniment important, sala pe măsură

Cu ajutorul indicatoarelor, am ajuns la America’s Center and Edward Jones Dome, o clădire în care mulţimea delegaţilor a participat la programele sesiunii timp de zece zile. Acest edificiu mi s-a părut imens încă din avion. Pe monitoarele din hol ne-au întâmpinat mesajele de bun venit în multe limbi, inclusiv în limba maghiară şi română. Acest lucru şi alte detalii m-au făcut să simt că aparţin unei familii globale. Luarea în evidenţă s-a desfăşurat pe Diviziuni. Delegaţii şi invitaţii au primit diferite materiale, dispozitive de translare (să auzim traducerea în propria limbă), bonuri de masă etc. M-a fascinat modul în care era organizat fiecare detaliu pentru acest eveniment atât de amplu şi important. După toate acestea, am intrat în sala de conferinţe. Încercaţi să vă imaginaţi o sală cu 50-60 de mii de locuri, cu ecrane digitale, aer condiţionat şi plină cu fraţi şi surori de credinţă. Am avut senzaţia că parcă am păşit într-o mare biserică adventistă şi am simţit prezenţa cerului.

Sărbătoarea credinţei şi a diversităţii

Un astfel de eveniment include părtăşie, informare şi slăvirea lui Dumnezeu, însă aspectul cel mai important îl constituie lucrările administrative ale bisericii. Se discută problemele bisericii, are loc alegerea administratorilor Conferinţei Generale şi ai Diviziunilor. La Comitetul de numiri participă delegaţi din întreaga lume, care, după analiza fiecărei persoane şi poziţii, iau deciziile. E important ca în conducerea bisericii să fie reflectată varietatea bisericii mondiale. La acest nivel, încrederea este un aspect indispensabil (fiindcă nu e posibil ca fiecare să cunoască de aproape persoanele alese) şi am fost încântat să văd că adventiştii au încredere reciprocă şi iau decizii bazate pe aceasta. În timp ce aveau loc lucrări, zi de zi am avut parte de predici şi devoţionale profunde şi de un program muzical înălţător.

La un astfel de eveniment îi poţi vedea pe conducătorii bisericii şi poţi asculta predici de la cei mai buni prezentatori. De asemenea, este o experienţă specială să participi şi să asculţi rapoartele Diviziunilor, fapt care dovedeşte varietatea bisericii, dar care are o misiune unică. În general, la aceste întâlniri sunt amintite multe experienţe înălţătoare şi, cu ajutorul tehnologiei, fiecare participant are posibilitatea de a-şi forma o viziune despre caracteristicile şi provocările misionare în diferitele zone din lume. Când stai lângă un frate de culoare, care te salută zâmbind, cu dinţii de un alb sclipitor, când schimbi câteva vorbe cu cineva de pe o insulă îndepărtată, îmbrăcat în costum popular, sau când fraţii mexicani te îmbrăţişează cu dragoste, percepi mult mai bine diferenţele care provin din varietate. E uimitor cum Hristos şi Cuvântul Său pot uni atâtea popoare şi limbi.

Punctul culminant al unei sesiuni a Conferinţei Generale îl constituie Sabatul (atât în ce priveşte numărul participanţilor, cât şi referitor la conţinutul bogat al programului). Cei prezenţi se hrănesc spiritual şi primesc un nou imbold în misiune, iar biserica globală, împreună cu liderii nou-aleşi, începe iar o călătorie de cinci ani. Cred că de fiecare dată se afirmă că s-ar putea ca aceasta să fie ultima sesiune a Conferinţei Generale pe acest pământ şi că e posibil ca următoarea să fie organizată în cer. Dar până atunci, Evanghelia trebuie să ajungă în toată lumea.

Alte lucruri interesante

Mesele sunt şi ele speciale. De remarcat este servirea rapidă şi promptă a meniurilor pentru atât de mulţi oameni. E interesantă şi merită vizitată expoziţia din sălile alăturate (amvonul şi scrisorile lui Ellen White, materiale de promovare a adventismului etc.). Este ca o piaţă mare, unde se pot achiziţiona CD-uri, DVD-uri etc. şi unde reprezentanţii fiecărei ţări (inclusiv din Uniunea Română) dăruiesc suveniruri. În timp ce te plimbi, întâlneşti multe persoane cunoscute, iar de pe podium sunt prezentate predici, piese de muzică şi cântări. Tot în aceste săli mai mici obişnuiesc să se întâlnească fraţii şi surorile care vorbesc aceeaşi limbă, pentru stabilirea relaţiilor, bucurându-se de părtăşie, rugându-se împreună şi întocmind planuri misionare.

Ultima parte a sesiunii constă în Parada Naţiunilor, în cadrul căreia reprezentanţi din mai mult de 200 de ţări mărşăluiesc cu drapelul ţării, îmbrăcaţi în costumele tradiţionale ale ţării lor, moment care scoate în evidenţă unicitatea evenimentului. După toate acestea, toţi cei care au participat se întorc acasă, în toate colţurile lumii. Aici se sfârşeşte şi călătoria noastră: merită să aparţii Bisericii Globale Adventiste!

Csabai Gyula László este directorul Departamentului de Familie din Conferinţa Transilvania Sud.

Joomla SEF URLs by Artio