Tipărire

Am un vis

De Virgiliu Peicu ¦ Editorial

 

„Tinerii voștri vor avea vedenii, și bătrânii voștri vor visa vise!” (Ioel 2, 28)

 

Un obicei pe care îl practică oamenii în ajunul Anului Nou este întocmirea unei liste cu dorințe și așteptări pentru anul care urmează. Ei își trasează unele obiective pe care să le îndeplinească în anul ce urmează și își fac liste cu schimbări spirituale. Această listă cu dorințe, este un obicei de care mulți nu uită să se țină cu conștiinciozitate și cred că și noi suntem îndreptățiți să-I dăm atenție.virgiliu peicu

            Obiceiul  datează din vremea copilăriei lumii noastre. Babilonienii  obișnuiau ca la începutul fiecărui an să promită  zeilor că vor returna obiectele împrumutate și își vor plăti datoriile neachitate. Același lucru îl făceau și romanii, cu deosebirea că promisiunile erau făcute în fața zeului Janus cel cu două fețe privind înainte și înapoi, în acelaș timp. De la numele acestui zeu provine și denumirea lunii ianuarie. În epoca medievală, cavalerii depuneau  “jurământul păunului” în fața lui Dumnezeu, pentru a-și reafirma angajamentul că își vor trăi viața cu cinste și cavalerism. La început, creștinii stăteau de veghe în noaptea de anul nou și se pregăteau pentru noul an rugându-se. Așa că, indiferent de crez, lista cu dorințe de Anul Nou urmărea ideea unei  îmbunătățiri a spiritului.

Ne urmărește și pe noi întrebarea: Ce așteptări avem de la anul 2015?  Orice ar conține lista noastră, nu trebuie să pierdem din vedere misiunea ce-o avem pentru lume și apoi cum vom trăi ca să rămânem curați și calzi, într-o lume ce și-a pierdut dragostea de adevăr. Voi recurge la doua exemple ca să fie mai limpede ce doresc să spun.

În anul 1986,  în Statele Unite ale Americii, ziua de 15 ianuarie a fost declarată  Zi Federală . Este ziua de naștere a pastorului American Martin Luther King Jr. (1929). Pastorul  King, a luptat pentru drepturile civile și libertatea oamenilor de culoare. El a ținut un discurs public  în 28 august 1963 pe treptele Monumentului Lincoln, acesta reprezentând un moment definitoriu al Mișcării pentru Drepturile Civile ale Afro-americanilor. Discursul lui numit “I have a dream”  (Eu am un vis) este considerat a fi o capodoperă de oratorie. Din discurs se înțelege că avea un vis pentru el, pentru copiii lui, pentru familie, pentru conaționalii lui, pentru lumea întreagă. El spunea: ,, Am un vis că într-o zi această națiune se va ridica și va trăi în adevăratul sens al crezului său”

Noi ce  vis avem pentru lumea noastră, pentru cetatea noastră? Am eu un vis astăzi?” Nu putem determina ce evenimente vor veni, dar putem să influențăm ce vom fi noi înșine.

Pe plan personal visul pe care-l am pentru 2015, l-am descoperit, frumos exprimat, de către Herman Melville, eseist, poet și scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul său "Moby Dick".  Cartea nu a atras la început atenția, ci abia după moartea lui Melville aceasta a fost redescoperită de public. Romanul redă aventurile capitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Participant la această aventură plină de pericole și cruzimii, Herman Melville, scria: ,,Omule, admiră balena și străduiește-te să-i semeni! Rămâi și tu cald printre ghețuri! Trăiește și tu în această lume fără să-i aparții. Rămâi rece la Ecuator și fă ca sângele să-ți curgă în vine chiar și la Pol. Păstrează-ți omule în toate anotimpurile propria  temperatură.”   

Vremea nu stinge nici dragostea şi nici gesturile ei. Ea unește, recunoştinţa,  speranţele şi inimile noastre, îndemnându-ne să trăim în mod autentic credinţa şi să slujim cu competenţă şi unicitate.  Noi redacția Curierului Adventist, ne rugăm pentru dumneavoastră şi dorim să fiţi prinşi în făgăduinţa Domnului care zice: ,, pentru voi cei care vă temeţi de numele Meu, va răsări soarele neprihănirii, cu vindecarea pe aripile Sale; şi veţi ieşi şi veţi zburda ca viţeii din staul.”  (Maleahi 4,2)

La mulţi ani!

Joomla SEF URLs by Artio