Tipărire

Ellen White pentru viitor

De Marius Munteanu

 

E destul să-i spui cuiva că ai citit de dimineaţă câteva pagini din Spiritul Profetic şi se porneşte de îndată lanţul de acuze: „Voi o puneţi pe Ellen White mai presus de Biblie!”marius munteanu

Dacă se întâmplă să aşezi în predică un îndemn al profetului bisericii, se găsesc unii care să te considere desuet şi să te suspecteze că nu aveai suficient material propriu de ai apelat la „umplutură”.

Când te întâlneşti cu fraţi „răsăriţi” după secolul al XVI-lea, ţi-o scurtează abrupt: „Voi sunteţi conduşi de o femeie, nu puteţi fi relevanţi în învăţătură.”

Alţii, cu jocuri insipide de cuvinte, ne pun în faţă „minciuna albă” (The White Lie). Alţi tovarăşi cred că autoarea a călcat legile copyrightului din zilele ei.

Nu vă propun un articol redundant, în care să reiterez argumente clasice în favoarea misiunii divine a profetului bisericii noastre, cu toate că unora ne-ar prinde bine reamintirea. Dar sunt îngrijorat că, într-un veac al culturii internaţionale, al globalizării şi ecumenismului, muşcăm din această nadă care ne afectează până la anulare identitatea specifică. Dacă noi dăm de-o parte mesajul nostru, originea noastră, rolul nostru – toate profetice –, vin străinii să ne reamintească ce avem în vitrină!

În noiembrie 2014, Smithsonian1, principala publicaţie a institutului cu acelaşi nume, care grupează cele mai multe muzee şi centre de cercetare din lume, a nominalizat-o pe Ellen G. White printre cei mai importanţi o sută de americani din toate timpurile. Cei o sută nu sunt înşiraţi pur şi simplu, ci repartizaţi în zece categorii a câte zece personalităţi fiecare. Profetul nostru este apreciat ca cea mai importantă personalitate religioasă din istoria SUA şi primeşte mai mult spaţiu decât oricare din ceilalţi nouă colegi de categorie.

Ca adventişti, suntem onoraţi să vedem că o instituţie de asemenea dimensiuni acordă credit influenţei exercitate de Ellen G. White prin cele 2 000 de viziuni şi descoperiri, prin 100 000 de pagini de manuscris, prin 5 000 de articole şi 40 de cărţi pe diverse tematici, prin statutul său de cel mai tradus autor de gen feminin din istoria literaturii.

Iar nouă ni se întâmplă exact ca la cucerirea Ierihonului. Israeliţii tremurau în faţa argumentelor opoziţiei, în timp ce locuitorii cetăţii, reprezentaţi în scenă de hangiţa Rahav, sunt înmărmuriţi şi scriu cu litere de-o şchioapă în cotidianul lor Ierihonul (încă) liber: „Ştiu că Domnul v-a dat ţara aceasta, căci ne-a apucat groaza de voi şi toţi locuitorii ţării tremură înaintea voastră. Fiindcă am auzit că… Domnul, Dumnezeul vostru, este Dumnezeu sus în ceruri şi jos pe pământ ” (Iosua 2:9,10).

Întrebaţi-i pe evangheliştii noştri cu literatură ce caută oamenii la standuri şi ce spun când găsesc Viaţa lui Iisus, Calea către Hristos, Tragedia veacurilor, Minte, caracter şi personalitate, cum strâng cărţile la piept şi propun o reîntâlnire peste cel mult o săptămână pentru a discuta despre cele descoperite prin lectură, timp în care vor fi citit cartea de două ori.

Alţii apreciază cărţile, spiritul, profunzimea, relevanţa, actualitatea informaţiilor promovate încă de acum 150 de ani, sunt impresionaţi şi modelaţi de mesaj, caută până obosesc un anumit titlu, nu se poticnesc în identitatea adventistă a autoarei, dar noi ne sfiim şi să citim, şi să cităm.

Cred şi predic despre puterea transformatoare a Cuvântului lui Dumnezeu! Vă propun un 2015 în care comemorarea a o sută de ani de la decesul său să prilejuiască decizia reluării unui studiu personal al mesajelor lui Dumnezeu transmise prin Biblie şi Spiritul Profetic. Nu vom comemora moartea autorului, ci vom sărbători perenitatea mesajelor. Să ne convingă nu aprecierile altora, ci rândurile citite de noi că Ellen G. White este un scriitor înzestrat de Dumnezeu, un profet trimis să ne îndrepte atenţia spre Biblie.

 

1 http://www.smithsonianmag.com/smithsonianmag/ meet-100-most-significant-americans-all-time-180953341/?no-ist

 

Marius Munteanu este preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.

Joomla SEF URLs by Artio