Tipărire

„Domnul împărăţeşte!”

Marius Munteanu ¦ De la inimă

 

marius munteanuÎn timpul zborului de întoarcere spre România, mă gândeam la vorbele prin care aş putea descrie întâlnirea mondială din Texas. Este greu sa îngrămădesc 11 zile în câteva rânduri. Dar, câtă vreme paginile oficiale de internet ale bisericii şi efortul colegilor de la Centrul Media Adventist de a traduce şi difuza cele trei emisiuni zilnice transmise de la San Antonio v-au ţinut la curent cu desfăşurarea sesiunii, nu voi relua informaţii deja cunoscute. Voi face câteva mărturisiri, ca certitudini.

Ar trebui să pornim de unde am rămas înainte de plecarea spre San Antonio. Dacă aţi citit numărul din iulie al Curierului Adventist, care a ajuns la dumneavoastră în timpul sau după încheierea sesiunii, trebuie să ştiţi că tot materialul a fost scris şi pregătit pentru tipar în a doua jumătate a lunii iunie, cu mult înaintea debutului sesiunii despre care scriam. Atunci, m-am gândit mult ce şi cum să scriu, iar acum pot vorbi cu certitudine despre aspecte pe care atunci le priveam prin credinţă.

Am plecat şi îngrijorat, şi încrezător spre San Antonio. Îngrijorat din cauza rolului de reprezentant al dumneavoastră la cel mai înalt nivel, a necunoscutului acelor zile, a programului zilnic foarte aglomerat, dar şi din cauza agendei anunţate, în special a câtorva subiecte. Îi ştiam pe unii foarte tulburaţi, pe alţii indiferenţi, iar pe cei mai mulţi în rugăciune. Eram îngrijorat când auzeam zvonuri de măsuri radicale în cazul în care, oficial, biserica s-ar îndrepta spre decizii inedite. Dar eram plin de încrederea că înainte şi dincolo de efortul nostru curat şi bine intenţionat pentru păstrarea unităţii şi integrităţii bisericii, stă proiectul salvator al Domnului pentru şi prin Biserica Adventistă. Aveam pace când citeam Psalmul 93, versetul 3 de pildă: „Râurile vuiesc, Doamne, râurile vuiesc tare, râurile se umflă cu putere. Dar mai puternic decât vuietul apelor mari şi mai puternic decât vuietul valurilor năprasnice ale mării, este Domnul în locurile cereşti.”

Sunt fericit pentru mersul şi direcţia bisericii noastre. Atmosfera de lucru a fost binecuvântată, participanţii s-au păstrat conectaţi la izvorul duhovnicesc, programul a avut puncte de mare atracţie, dialogul intercultural a rodit în proiecte asumate dincolo de graniţe teritoriale. Lucrul în comitetele de numiri a fost intens, solicitant, dar fluent ca desfăşurare, paşnic ca atmosferă şi eficient ca rezultat. Organizarea a fost provocatoare ca efort şi cheltuieli, aproape fără reproş (spun aproape pentru că sistemul de vot electronic nu a funcţionat, în ciuda încercărilor repetate). Am redescoperit că biserica respectă punctul de vedere al tuturor şi acordă tinerilor largi spaţii de expunere şi lucru. Delegaţii ţării noastre (17 şi 6 invitaţi oficiali), la care s-au adăugat unii membri ai familiilor, au trăit intens evenimentul şi v-au reprezentat cum se cuvine prin participare şi atitudine. Sunt fericit să mă număr, smerit, printre posesorii unei asemenea binecuvântări de membru al Bisericii Adventiste.

Pentru că nu aş vrea să par superficial sau triumfalist în evaluarea stării bisericii, cu toate că şi matematic suma binecuvântărilor depăşeşte cu mult „mâna” de îngrijorări, afirm că, din ceea ce am văzut la aceeaşi sărbătoare, mersul nostru spre cer este ameninţat de disonante „vânturi de învăţătură”, de inacceptabile (din fericire izolate) abordări de acomodare culturală, de suspecte renunţări la valorile perene ale Bibliei în competiţia cu spiritul lecturării Scripturii în gamă postmodernistă, sau de rodul misionar cu deficit al emisferei nordice în comparaţie cu spectaculoasa evoluţie a bisericii în jumătatea de sud a globului.

„Rămân, dar acestea trei”: credinţa că avem Conducător suprem şi lideri credincioşi; nădejdea că nu vom mai umbla mult pe pământ şi Îl vom întâlni curând pe Mântuitorul şi dragostea de Domnul şi de semeni, care nu mai are nevoie de predici pentru reafirmare, ci de fapte pentru concretizare.

Marius Munteanu este președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

Joomla SEF URLs by Artio