Tipărire

Credința BIO

Ștefan Tomoiagă ¦ De la inimă

    Credinta BIODacă până mai ieri, produsele ecologice erau „arestate” în magazinele specializate sau te bucurai de ele doar când mergeai la bunici, azi sunt peste tot, dar, ce-i drept, costă. Produsele bio sunt cele care au crescut în medii fără pesticide, îngrășăminte chimice și aditivi, iar dacă producătorii îndeplinesc o sumă de reguli, produsele lor pot să capete titlul de noblețe – „produs ecologic”. 

Mă opresc asupra textului: „S-a întors spre norodul care mergea după El şi a zis: «Vă spun că nici chiar în Israel n-am găsit o credinţă atât de mare»” (Luca 7:9). Da! „Preaiubiţilor, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obşte, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna” (Iuda 3). Permiteți-mi să numesc o astfel de credință – credință bio. Cum s-ar caracteriza această încredere bio în lucrurile care nu se văd?

Un aliment bio este cel crescut fără aport de substanțe chimice. Îngrășămintele folosite sunt tot naturale, rezultate din produse care, la rândul lor, au trăit și s-au dezvoltat fără chimicale ori alte preparate de sinteză. Credința bio este acea credință curată, naturală; nu fățarnică sau ieftină. Este acea credință care ne dă atât curajul de a începe ceva ce pare imposibil, cât și determinarea de a-l duce la bun sfârșit. Suntem mântuiţi prin credinţă, nu credinţa este cea care mântuieşte. Credința bio este acea credință în singurul Mântuitor Isus Hristos, la care nu mai adăugăm alți aditivi teologici. Mântuirea nu este de vânzare. Mântuirea este acceptată prin credinţă.

Grecescul pisteos înseamnă a crede ce spune cineva, a accepta ca adevărată o afirmaţie. Isus a murit pentru tine – este o afirmaţie. Dar adevărata credinţă înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă încredere personală, nu doar o simplă afirmare, nu doar un simplu crez rostit de buze, ci siguranţa care trece dincolo de simpla afirmaţie.

Titlul de „produs bio” este un fel de titlu de noblețe. Produsele sunt sever și permanent verificate, ceea ce reprezintă o garanție suplimentară a calității acestora. Produsele din agricultura bio au 25 de filtre și controale în plus față de cele rezultate din producția normală. Se poate spune că un produs eco este în proporție de 95% curat, în comparație cu unul industrial. Credința bio este și ea permanent pusă la încercare. Cum evaluăm credința? Prin roadele pe care le produce. „Autenticitatea credinţei care duce la mântuire poate fi constatată prin rezultatele ce decurg din ea. Dacă nu există fapte bune, nu există nici credinţă reală.”1 Iar dacă gustul produselor bio este de departe unul mai bun, credința bio conduce la roadele Duhului Sfânt, oferind culoare și gust unei vieți trăite în armonie cu principiile divine.

Dincolo de faptul că este în vogă să cumperi alimente eco, este justificat prețul lor? Are și credința bio un preț? Da.
Să asculţi de Dumnezeu costă! Condiţia dobândirii vieţii veşnice este astăzi exact aceeaşi care a fost dintotdeauna: cea care a fost în Grădina Edenului, înainte de căderea primilor noştri părinţi: o perfectă ascultare de Legea lui Dumnezeu, o desăvârşită neprihănire. „Dacă viaţa veşnică s-ar acorda în alte condiţii, care să-i ceară păcătosului mai puţin decât aceasta, atunci fericirea întregului univers ar fi în primejdie.”2Unii au renunţat la prieteni, alţii, la vicii, unii au renunţat la slujba lor, pe alţii i-a părăsit partenerul de viaţă, copiii s-au întors împotriva lor, unii au fost batjocoriţi, luaţi în râs, fluieraţi pe stradă, alţii au fost chiar persecutaţi, bătuţi. Viaţa de credinţă bio are un preţ. Ascultarea costă.

Agricultura bio a creat o nouă filosofie de viață: respectul pentru ceea ce este în jurul tău, respectul față de natură și față de muncă. În limba greacă, bio înseamnă viață! Este expresia unei noi concepții, în care viața are o altă valoare. Credința bio este o provocare la o altfel de viață. Cine crede în Mine va trăi! Mă întreb ce ar însemna o pastorație bio sau o predică bio? Ar produce un dor după studiul regulat al Scripturii? Ar chema la trăirea acelei credințe date sfinților o dată pentru totdeauna? Cumpărați credința bio! Nu se dă la kilogram și este fără plată. Cine o primește va avea parte de vindecare și mântuire! 

________________________________________________________________________________________________________

1 M. Erickson, p. 239.

2 Ellen White, Calea către Hristos, p. 51.

__________________________________________________________________________________________________________

Ștefan Tomoiagă este președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

Joomla SEF URLs by Artio