Tipărire

Norvegia

   Imagini Page 15 Image 0005Regatul Norvegiei, situat în nordul Europei, în partea de vest a Peninsulei Scandinave, are o populație estimată la 5,1 milioane de locuitori și un teritoriu de 385 186 km2. Două treimi din suprafața Norvegiei este acoperită de munți, iar în jurul coastei celebre pentru fiordurile impresionante se găsesc în jur de 50 000 de insule. Norvegia a fost considerată ani la rând țara cu cel mai ridicat nivel de trai. Peste 90% dintre locuitori declară că aparțin Bisericii Evanghelice Luterane, biserica de stat. Ultimele statistici arată însă că doar 2% participă regulat la slujbele religioase, acesta fiind cel mai mic procent din Europa.

Imagini Page 15 Image 0002Încă din 1872, adventiști din America de origine scandinavă au trimis literatură adventistă rudelor și prietenilor de acasă. Datorită acestor publicații, atunci când John Matteson a venit, în 1878, în prima sa călătorie misionară pe acest teritoriu, a găsit câteva persoane care păzeau Sabatul. Matteson s-a mutat în același an în Christiania (Oslo) și a organizat primele campanii publice de evanghelizare. În ianuarie 1879, a început publicarea primului periodic adventist – Tidernes Tegn, cu un tiraj de 1 500 de exemplare săptămânal. În 1887, aici s-a organizat prima întâlnire de corturi a adventiștilor europeni, ocazie la care a fost prezentă și Ellen White, aflată în vizită în Europa. În 1885, a fost construită Casa de Editură, dar clădirea găzduia și un mic sanatoriu și o școală de instruire misionară. Chiar și casa regală a Norvegiei comanda literatură medicală și religioasă de la editura adventistă.

Astăzi, în Norvegia sunt cu puțin peste 4 500 de membri adventiști, organizați în 62 de biserici și 2 grupe. Raportul statistic anual consemnează și editura adventistă, și centrul medical de la Lillehammer, ca instituții oficiale ale bisericii. În februarie 2012, Casa Regală a Norvegiei a conferit Ordinul Regal de Merit pastorului Jan Paulsen, fost președinte al Conferinței Generale. În decembrie 2015, adventiștii din Vadso au donat cu sprijinul Societății Biblice Norvegiene un număr impresionant de Biblii în limba arabă și farsi emigranților sirieni. Aceasta și multe alte inițiative misionare sunt mărturii despre o biserică vie, ce poartă dorința fierbinte a întâlnirii cu Domnul nostru care e gata să vină.

 Adrian Neagu, șef de redacție, Editura Viață și Sănătate.

Joomla SEF URLs by Artio