Tipărire

Sfințirea Bisericii Adventiste din Apateu

Tolan Ioan ¦ Info

Istoria adventismului în localitatea Apateu, jud. Arad a început să se scrie din 1925, când familia Indricău Axente, doritoare să transmită mesajul întreitei solii îngerești și apropiata revenire a Mântuitorului, s-a mutat în localitate. În anul 1928 a avut loc primul botez de 12 persoane (șase familii). Apoi, în fiecare an, grupa așteptătorilor s-a mărit. Botezurile, în mai multe rânduri, s-au făcut în Crișul Negru. Evenimentul era o adevărată sărbătoare. Coloana celor 20-25 de căruțe care străbăteau drumul plin de praf până la locul stabilit pentru botez era ceva impresionant.

CA noiembrie 2016 Page 04 Image 0001 La început, credincioșii s-au adunat în case, dar în anul 1929 s-a construit biserica ce a găzduit timp de decenii numărul crescând de adventiști din Apateu. În toamna anului 1929, clădirea de la nr. 323 era gata, așteptându-și credincioșii. Noul lăcaș de închinare era pregătit pentru sfințire. Grupa de credincioși adventiști din Apateu era entuziasmată, fericită și recunoscătoare lui Dumnezeu pentru modul în care a lucrat. Un incident nefericit s-a petrecut în noaptea dinaintea inaugurării. Vineri noaptea, răufăcători, manipulați de oameni fără căpătâi și vrășmași ai oricărui adevăr, au profanat lăcașul murdărind pereții văruiți frumos! La inaugurare a fost prezent pastorul Petre P. Paulini, președintele Uniunii Române. În rugăciunea de binecuvântare i-a menționat și pe acești răufăcători, implorând iertare pentru ei. Lucrul acesta a mișcat profund inimile celor prezenți. În timp, clădirea a fost extinsă și modernizată. 

 În ultimii ani, visul a prins contur, devenind realitate pe 20 august 2016, când la Apateu a fost inaugurată o biserică de excepție, unică prin arhitectura ei. Lucrarea n-a fost ușoară, dar a primit sprijinul apătenilor din străinătate și implicarea specială a unor credincioși de acasă.

 CA noiembrie 2016 Page 04 Image 0002La sfințirea noului lăcaș de închinare s-au adunat mulți oaspeți de pretutindeni, printre ei pastorul Mario Brito, președintele Diviziunii Inter-Europene, pastorul Ștefan Tomoiagă, președintele Bisericii Adventiste din România, comitetul Conferinței Banat, senatorul Mihai Fifor, deputatul Gheorghe Căprar, Aurel Bondor, primarul din Apateu, și cel din Sintea Mare. 

 Programul muzical a fost realizat de corul, fanfara, grupurile de adulți și de copii ale Bisericii Adventiste din Apateu. Mesajul spiritual a fost prezentat de pastorul Mario Brito, rugăciunea de binecuvântare a fost rostită de pastorul Ștefan Tomoiagă, programul a fost condus de pastorul Mihai Maur.

 Pastorii care au slujit biserica din Apateu de-a lungul timpului au fost: Rădulescu Ioan, Cionca Filip, Crișan Pavel, Cazan Gheorghe, Baciu Gheorghe, Șamotă Constantin, Secui Petru, Andreescu Ionel, Jigău Dumitru, Ban Ioan, Maur Traian, Memete Pavel, Tolan Ioan, Moldovan Aron, Jigău Emil, Iștoc Abel, Sturz Ioan, Hărdălău Petru, Pop Ionuc, Tolan Ioan (din 2009 până astăzi), iar din 2015 și Bortiș Adelin.

 CA noiembrie 2016 Page 04 Image 0003Apateul a avut și are oameni deosebiți, implicați în misiune internă, dar și externă. Mai multe biserici au fost binecuvântate prin mutarea în diferite localități a credincioșilor din Apateu. Corul și fanfara bisericii au susținut programele de la evanghelizări, înmormântări sau ocazii speciale din comunitățile învecinate, dar și din alte locuri. Programele tinerilor și copiilor bisericii dau culoare, frumusețe și viață, îmbogățind închinarea.

Sunt 91 de ani de când flacăra speranței advente a fost aprinsă la Apateu. Suntem într-o casă nouă, dar nu „Acasă”. În casa aceasta doar ne pregătim pentru o casă veșnică în care vrem să ne întâlnim cu cei care au semănat sămânța Evangheliei de-a lungul anilor și cu cei care vor mai veni după noi, până la întâlnirea cu Cel care este Speranța noastră, Domnul Isus Hristos, pe care-L așteptăm cu drag și dor. 

Material pregătit de pastorii: Tolan Ioan și Memete Pavel

 

Joomla SEF URLs by Artio