Tipărire

Trinidad-Tobago

Republica Trinidad-Tobago este o țară arhi­pelag, situată în Oceanul Atlatic, la 11 km de coasta Venezuelei. Este compusă din două insule principale: Trinidad și Tobago, care dau și numele țării, având o suprafață de 5 128 km2 și o populație de 1,22 milioane de locuitori. Țara și-a căpătat independența față de Marea Britanie în 1962, iar din 1976 este republică. Descoperirea unor rezerve însemnate de petrol și gaze naturale a ridicat economia și nivelul de trai, a contri­buit la dezvoltarea turismului, dar și la creșterea infracționalității. Spaniolii au adus odată cu ei romano-catolicismul, englezii, protestantismul, iar populațiile din India și Africa, hinduismul, islamul, precum și alte credințe africane.

Prima biserică adventistă din acest teritoriu a fost organizată în noiembrie 1895, după ce literatura adventistă ajunsese aici de peste 15 ani. Pentru aceasta, pastorul Andrew Flowers, sosit împreună cu soția în februarie 1894, plătise cu propria viață după 5 luni de activitate misionară, murind de febră galbenă în orașul Port of Spain. În 1896, Stella Colvin, o asistentă medicală din Statele Unite, a venit pentru a sluji ca misionar medical, iar din 1900 s-a deschis prima școală a bisericii. Erau pe atunci 160 de membri și 3 bi­serici. Mai mulți pastori din bisericile pro­testante s-au alăturat Bisericii Adventiste ceea ce a fost un bun exemplu și pentru credincioșii din bisericile lor.

Biserica a continuat să crească an de an. Astfel, în 1948 s-a deschis o clinică, în 1955, trei școli secundare, iar după evanghelizarea sus­ținută în 1966 de pastorul E. E. Cleveland, 824 de persoane s-au alăturat Bisericii Adventiste.

Astăzi, în Trinidad-Tobago sunt peste 63 000 de membri care se închină în peste 146 de bise­rici și 28 de grupe. Ultimul raport statistic menţio­nea­ză, de asemenea, un spital în orașul Port of Spain, cu 169 de angajați care tratează anual aproa­­pe 20 000 de pacienți, o fabrică de alimen­­te sănă­toase, o universitate și o școală secundară.

Pe 26 aprilie 2012, aula Universității Carai­belor de Sud a fost distrusă de foc. Totuși ajutorul primit din partea guver­nului și a autorităților pu­blice locale, din partea persoanelor private, dar și a bisericii mondiale a demonstrat că influența bună nu rămâne neobservată.

Adrian Neagu, pastor

Joomla SEF URLs by Artio