Tipărire

Suedia

suediaRegatul Suediei este situat în nordul Europei, în estul Peninsulei Scandinave, având o populaţie estimată la 9,5 milioane de locuitori şi un teritoriu aproape de două ori cât al României. Are o istorie de peste 1 000 de ani ca stat independent, o populaţie destul de omogenă, iar din 1523, capitala ţării este Stockholm. Se estimează că jumătate din suprafaţa ţării este acoperită de păduri, ceea ce face din Suedia unul dintre marii producători de hârtie şi produse lemnoase. Suedia a fost creştinată în secolul al XI-lea şi timp de aproape 500 de ani religia catolică a fost suverană. Reformatorii Olaf şi Laurentius Petri au adus în Suedia învăţăturile protestante, iar până astăzi, mai mult de 80% din populaţie se declară parte a Bisericii Evanghelice Lutherane.

Prima Biserică Adventistă din Suedia a fost înfiinţată în 26 august 1880, în urma activităţii misionare a lui J. P. Rosquist, un suedez botezat de Matteson, la Oslo. Biserica avea 47 de membri, 26 dintre ei venind prin mărturisire de credinţă din Biserica Baptistă. Pentru activitatea sa, Rosquist a fost arestat şi închis în Orebro. Până în 1882 au mai fost înfiinţate încă două biserici, iar în 1886, numărul membrilor ajunsese la 250, în ciuda emigrărilor masive şi a persecuţiilor. Tot atunci s-a început publicarea unei reviste misionare, s-a organizat casa de editură şi Şcoala de Sabat. Prima şcoală a bisericii s-a deschis în 1895, iar trei ani mai târziu o şcoală pentru pregătirea misionarilor.

Astăzi, în Suedia sunt 2 762 de membri adventişti, 37 de biserici şi 2 grupe. În ciuda societăţii foarte seculare în care trăiesc, tinerii suedezi sunt plini de zel pentru misiunea bisericii, mulţi dintre ei participând în ultimii ani în campanii misionare externe.

Dar nu doar ei sunt misionari. În iunie 2012, Casa Regală a Suediei l-a decorat pe muzicianul adventist Herbert Blomstedt, care, la 85 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi activi dirijori de orchestră din ţară. Blomstedt a vorbit deseori despre apartenenţa sa la Biserica Adventistă şi despre valoarea Sabatului în viaţa sa, fiind o mărturie vie a puterii Evangheliei într-o lume tot mai străină de Dumnezeu.

Adrian Neagu este pastor în Conferința Oltenia

Joomla SEF URLs by Artio