Tipărire

Insulele Virgine

Insulele Virgine reprezintă un grup de 90 de insule, cele mai multe prea mici pentru a fi locuite, situate în Indiile de Vest, la mai puțin de 100 de kilometri est de Puerto Rico. Suprafața totală este de 505 km2, iar populația depășește cu puțin 130 000 de locuitori.

Din punct de vedere administrativ, insulele sunt cunoscute și împărțite în Insulele Virgine Britanice, administrate de Marea Britanie, și Insulele Virgine Americane, administrate de Statele Unite ale Americii.

Numele le-a fost dat de Cristofor Columb, iar de atunci au fost mereu împărțite și dorite de marile puteri coloniale.

Locuitorii acestor insule se bucură de li­ber­tate religioasă încă din anii 1600, cei mai mulţi dintre ei fiind protestanți. În partea britanică, este majoritară Biserica Metodistă, iar în cea americană, Biserica Anglicană.

Insulele Virgine Americane au o populație de nouă ori mai mare decât Insulele Virgine Britanice. Aceasta se vede și în repartizarea membrilor Bisericii Adventiste. Astfel, în Insu­lele Virgine Britanice sunt 8 biserici și 1 628 de membri, iar în Insulele Virgine Americane sunt 13 biserici și 8 317 membri.

Primii misionari adventiști au ajuns pe acest teritoriu încă din anul 1900, când A. Palmquist, un misionar care se întreținea singur, a venit pe insula St. Thomas pentru a vinde literatură adventistă. La scurt timp au sosit și alți misionari adventiști și, în 1905, a fost ridicată prima bi­serică pe această insulă. Trei ani mai târziu s-a deschis și o școală primară.

James Matthews a început să lucreze în insula St. Croix în 1909, iar în urma activității sale, s-au botezat 40 de persoane și s-a organizat prima biserică adventistă de aici.

În anul 1930, un grup de laici din Puerto Rico au venit pentru a vesti solia adventistă populației vorbitoare de limba spaniolă. Ca ur­mare a eforturilor lor, în 1963 a apărut aici o biserică de 100 de membri.

Educația rămâne un factor important al creșterii bisericii, astfel, din cei 111 elevi ai Şcolii Secundare din Insulele Virgine Britanice, doar 55 sunt adventiști.

Pe lângă educație, programele de sănătate, acțiunile sociale și campaniile evanghelistice sunt dovezi ale bucuriei cu care membrii adventiști de aici dau mărturie despre Mântuitorul lor care vine curând.

Adrian Neagu, pastor

Joomla SEF URLs by Artio