Tipărire

Comunitatea Baia Mare

baiaCredinţa adventistă a ajuns în Baia Mare în anul 1913, prin activitatea misionară a fratelui Alexandru Szentpetri. În toamna anului 1923, la Baia Mare, cu sprijinul pastorului Gheorghe Motorca, din Sighet, s-a înfiinţat o primă grupă de rugăciune, compusă din doi membri şi trei prieteni. Lucrarea misionară a micii grupe a continuat, roadele s-au înmulţit, astfel că, în anul 1938, a fost organizată cea dintâi comunitate adventistă de ziua a şaptea din Baia Mare, care număra 25 de membri.

Cu toate că a trecut prin dificultăţi și persecuţii, în primăvara anului 1956, comunitatea cuprindea 66 de membri. Clădirea închiriată în care se adunau a devenit neîncăpătoare. Din acest motiv, s-a luat hotărârea să fie achiziţionată o clădire proprie, adecvată desfășurării serviciilor divine. A fost cumpărat un imobil care, începând cu anul 1957, constituie locașul de închinare al Bisericii Adventiste din Baia Mare. Din comunitatea-mamă Baia Mare, de-a lungul timpului, s-au desprins mai multe comunităţi, care au devenit biserici de sine stătătoare şi au constituit districte separate: comunitatea Coltău, comunitatea Cavnic, comunitatea Seini, comunitatea Rogoz și grupa de la Sălsig. De asemenea, din comunitatea Baia Mare A, de limbă română, s-a desprins şi comunitatea Baia Mare B, de limbă maghiară, care îşi desfășoară serviciile divine în alt interval orar, în aceeaşi clădire.

 În anul 2013, intenţionăm să aniversăm, într-un cadru festiv, 100 de ani de adventism în orașul Baia Mare. În prezent, comunitatea Baia Mare A cuprinde un număr de 100 de membri, care îşi duc lupta credinţei pe altarul Domnului.

 Niculae Cojani

Joomla SEF URLs by Artio