Tipărire

Serbia

 

Această țară, denumită oficial Republica Serbia, are o graniță comună cu România ce se întinde pe aproximativ 546 de kilo­metri. Serbia are o suprafață de 77 498 km2 și o populație estimată la aproape 7,7 milioane de locuitori, fără a socoti suprafața sau populația provinciei Kosovo.

 

În cea mai mare parte a secolului XX, a făcut parte din Iugoslavia, iar între 2003 și 2006 a fost parte a Uniunii Serbia – Muntenegru, desființată prin decizia Republicii Muntenegru de a-și declara independența. Limba vorbită este sârbo-croata, comună spațiului fostei Iugoslavii, iar religia majoritară este cea ortodoxă, dar sunt și excepții – maghiarii din Voivodina sunt catolici sau protestanți, iar albanezii din Kosovo sunt musulmani.

 

Serbia exportă anual peste 70 000 de tone de zmeură, fiind printre cei mai importanți pro­du­cători din întrega lume, suprafața cultivată depășind 15 000 de hectare.

 

Oficial, primul adventist care a predicat pe acest teritoriu a fost pastorul J. F. Huenergardt, cunoscutul misionar adventist care a activat în Ungaria, Transilvania și Banat. Acesta a vizitat localitatea Mokrin în anul 1904, pentru a boteza un grup de localnici care aflaseră despre Sabat de la un ceasornicar ambulant. Un an mai târziu, în 1905, un țăran din Kumane a trimis o scrisoare „adventiștilor de ziua a șaptea din Hamburg”, iar scrisoarea a ajuns la Huenergardt. Acesta a venit la Kumane, dar singurul traducător din maghiară era frizerul, care, în urma întâlnirii cu pastorul adventist, a acceptat să își închidă frizeria în Sabat, deși atunci avea cei mai mulți clienți. Aici s-a organizat prima Biserică Adventistă din Serbia de azi. Mica grupă de credincioși a fost slujită de un predicator român care știa limba sârbă, Peter Todor, dar care a murit la scurt timp de tuberculoză.

 

Astăzi, în Serbia sunt 177 de biserici și peste 6 600 de membri. Raportul statistic mai amintește de un azil de bătrâni și de o casă de editură. Anul acesta la Novi Sad, al doilea oraș ca mărime al țării, se va desfășura Congresul Pan-European de Tineret, un eveniment la care sunt așteptați să participe peste 2 500 de tineri adventiști din Europa.

Adrian Neagu este pastor în Conferinţa Oltenia.

Joomla SEF URLs by Artio