Tipărire

Letonia

Așezată în nordul Europei, între Estonia, Lituania, Rusia și Belarus, Republica Letonia este una dintre Țările Baltice, având o suprafață de 64 589 km2 și o populație ce depășește cu puțin 2 milioane de locuitori. Cu o istorie legată de celelalte Ţări Baltice și un teritoriu ocupat succesiv de germani, polonezi și ruși, Republica Letonia s-a format oficial în 1918, a fost anexată de URSS în 1940 și și-a declarat independența în 1991. Țara are o veche tradiție protestantă, luteranismul evanghelic fiind și astăzi religia cea mai răspândită, urmat de catolicism și ortodoxie.

Primul misionar adventist din această zonă a fost Gerhard Perk, care, împreună cu o echipă de colportori, a sosit aici pe la mijlocul anilor 1890. Perk, de al cărui nume va fi legată și organizarea primei grupe de credincioși adventiști din București, a început în 1895 o campanie misionară în Riga, iar în 1896, L. R. Conradi va organiza aici prima biserică adventistă din zonă. Biserica adventistă va cunoaște o creștere foarte rapidă, în 1924 fiind deja organizate peste 30 de biserici adventiste cu un total de 1 800 de membri. Larga implicare a laicilor în proiectele de misiune a făcut ca, după 1930, teritoriul să fie organizat în două conferințe locale. În 1924, colportorii au răspândit peste 30 000 de exemplare ale cărții Marea Luptă, ceea ce, raportat la numărul de locuitori ai țării, însemna o carte la 50 de persoane.

Numărul membrilor a continuat să crească, în ciuda unor restricții legislative impuse după 1935, ajungând în 1937 la aproape 3 200 de membri și 60 de biserici locale.

Perioada ocupației comuniste a frânt zborul bisericii de aici, restricțiile impuse făcând ca numărul membrilor să scadă, iar inițiativele misionare să fie tot mai puține.

Totuși, după 1991, biserica și-a reluat ofensiva misionară, raportul statistic anual vorbind astăzi despre 52 de biserici și peste 4 000 de membri. Numeroasele campanii misionare, larga implicare a laicilor și dorința de a-L vedea pe Domnul lor venind le dau acestor credincioși puterea să trăiască și să vestească solia adventistă în fiecare zi.

 

Adrian Neagu este pastor în Conferinţa Oltenia.

Joomla SEF URLs by Artio