Tipărire

Comunitatea Speriețeni, Dâmbovița

sperieteniiÎnceputul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din Sperieţeni (DB), cu un efectiv actual de 230 membri şi alţi zeci de aparţinători, îl identificăm din punct de vedere istoric în jurul anilor 1928-1929, odată cu pătrunderea adevărului adventist în viaţa şi experienţa pionierului Dragne Stănescu, care, cucerit de exemplul de trăire creştină a fratelui Constantin Rădulică din comuna vecină Perşinari, decide să părăsească Biserica Ortodoxă, să se boteze şi să înfiinţeze o grupă de evanghelizare în casa lui, sub conducerea pastorului Mocanu. Pe un alt fir al istoriei adventiste din Sperieţeni, un anume frate Cârstea, fiind cucerit de exemplul unui camarad de armată, după ce rămâne la vatră se alătură grupei fr. Dragne şi, împreună cu alţi credincioşi ai anilor 1930 şi 1931, formează primul nucleu organizat al Bisericii Adventiste Sperieţeni.

 După o perioadă când grupa se mută de la o familie la alta, neavând un loc stabil, pe data de 22 august 1933, fratele Paraschiv Avram vinde bisericii un teren de 240 mp, parte din terenul pe care este amplasată biserica astăzi. Aici, un grup de şapte bărbaţi construiesc prima biserică, care va funcţiona până în 1958, când se construieşte un al doilea locaş pe acest teren, locaş care suferă şi el diverse modificări de arhitectură până când, în perioada 1990-1994, capătă forma actuală. Cu excepţia perioadei legionare, când biserica a fost transformată în şcoală, de la prima scânteie, din 1929, şi până în prezent, credincioşii adventişti din Sperieţeni au avut o evoluţie ascendentă, de 84 de ani de existenţă, fiind binecuvântaţi de Dumnezeu atât pe plan material, cât mai ales pe cel spiritual.sperieteniii

Astăzi, Biserica Adventistă Sperieţeni este activ implicată în viaţa localităţii, dar şi a împrejurimilor, prin numărul de biserici înfiinţate: Gura Şuţii, Produleşti, Picior de Munte, Perşinari, Ciurari şi altele. Are un număr mare de tineri şi copii, o formaţie de fanfară, de blockflöte şi este gazda diverselor activităţi şi proiecte ale bisericii: festivaluri de tineret, evanghelizări publice, programe speciale etc.

Domnul să binecuvânteze biserica Lui!

 

Eugen Radu, pastor în Conferinţa Muntenia

Joomla SEF URLs by Artio