Tipărire

Comunitatea Apateu

apateu 2Localitatea Apateu, așezată geografic în partea de nord a județului Arad, se află printre primele zone din țară în care a pătruns solia adventistă. În anul 1906, un localnic pe nume Gheorghe Unc, de religie baptistă, din comuna învecinată, Socodor, a vizitat Germania. Acolo a intrat în legătură cu Biserica Adventistă și a primit mesajul ei.

Revenit acasă, a prezentat solia în Biserica Baptistă, iar ca rezultat un număr de 14 persoane au acceptat adevărul, formând cea de-a cincea zonă cu prezență adventistă din țară. Printre cei convertiți era și familia Indricău, o familie numeroasă și înstărită, care va avea un rol important în formarea și dezvoltarea Bisericii Adventiste. Indricău Axente, un fiu al acestei familii, s-a mutat în localitatea Șepreuș, aducând aici și mesajul adventist.

Ca urmare a unui accident petrecut la moară, unul dintre băieții fratelui Axente a murit. Durerea familiei a fost prea mare pentru a mai continua activitatea în Șepreuș. Și-au vândut proprietățile și s-au mutat în comuna Apateu.

Primele roade ale lucrării de la Apateu au fost familiile: Murg, Hornea, Pârv, Mitran, Purtan, Malița și Botaș. Erau familii numeroase,
care au dus apoi mai departe lucrarea atât în zonă, cât
și în țară. Fratele Indricău Axente a donat un teren situat în centrul localității, unde, cu ajutorul fraților, s-a construit locașul de închinare care a rămas până astăzi. Unul dintre fii, Gheorghe Indricău, a absolvit Seminarul Teologic, slujind ca pastor și administrator în mai multe departamente. Încă de atunci s-a dezvoltat departamentul muzical (cor, fanfară), care și astăzi ajută la înaintarea Evangheliei.

Spiritul misionar transmis de înaintași a rămas până astăzi la Apateu. Astfel, grupe de frați, de cele mai multe ori pe cheltuiala lor, merg și lucrează în localitățile apropiate, transmițând același mesaj al speranței.

Ioan Tolan este pastor în comunitatea Apateu. 

Joomla SEF URLs by Artio