Tipărire

Dragostea legată la ochi

Gili Antea ¦  Familie

„Căsnicia fericită este o lungă conversație care întotdeauna pare prea scurtă.” Andre Maurois

O mică surpriză

CA decembrie 2016 BT Page 01 Image 0003

Într-o zi de Sabat mă aflam într-o biserică unde nu mă cunoștea decât prezbiterul și soția lui. Am fost invitat să însoțesc grupa la amvon. Discret, la ureche, mi s-a spus că va urma un serviciu de cununie religioasă și poate sunt inspirat să le fac o amintire frumoasă. Am încercat să mă eschivez, dar, ca să mă liniștesc, m-au rugat să anunț cântarea de închidere. Tot timpul cât pastorul a prezentat mesajul dedicat celor doi, am privit acea pereche de oameni încărunțiți de vreme, așteptând nerăbdători să încheie un nou legământ. 

De ce mai aveau nevoie de sfaturi, când de obicei la această vârstă legământul este mai degrabă un „contract de întreținere” cu multe clauze și probleme? Când pastorul a spus „amin”, m-am ridicat fără să vreau și m-am dus lângă el. M-a privit puțin nedumerit și mi-a șoptit că urmează „binecuvântarea”, apoi să anunț cântarea. Am rămas cu mâinile lipite de amvon, încercând să mă opresc să mă adresez celor doi.

„Stimată asistență, suntem martorii unei decizii pe care cei doi oameni care stau înaintea noastră vor să o pecetluiască prin încheierea unui nou legământ de căsătorie. Dacă aș fi în locul pastorului, nu aș pune mâinile pe capul lor cerând binecuvântarea cerului.” În sală s-a auzit o rumoare agitată, cei doi se priveau nedumeriți, iar pastorul se topea ca o lumânare lângă mine. Sosise momentul decisiv ca toți să înțeleagă solemnitatea momentului. O nouă relație de căsătorie presupune un risc mult mai mare decât prima dată.

„Îi rog pe cei doi să așeze scaunele spate în spate și fiecare va primi un bilețel și ceva de scris.” Toată sala fremăta de emoție și nerăbdare. „Scrieți pe acel bilețel cel mai sigur lucru care v-ar ajuta să vă descoperiți partenerul dacă ați fi legat la ochi.” 

Am rugat pastorul să dea citire răspunsurilor date. Din partea miresei scria: „Dacă m-aș afla pe un stadion și fiecare bărbat m-ar striga pe nume, doar vocea lui ar vibra în sufletul meu.” Toată sala era în picioare, ca și când s-ar fi dat gooool!

S-a citit și răspunsul din partea mirelui. Cea mai curioasă părea să fie persoana de lângă el. S-a lăsat o liniște totală. „Dacă m-aș așeza la ușa de la intrare, legat la ochi și toată lumea ar da mâna cu mine, aș simți căldura inconfundabilă a mâinii ei.” Toți au început să comenteze și să aprobe decizia lor. Pastorul a rostit formula de binecuvântare, cuprins de emoție și nedumerire. Când am urcat la amvon, n-am fost pregătit să fac această „surpriză”, ci pur și simplu am simțit îndemnul să fac ceva.

............................................................................................................

Pentru mai mult comandă aici revista Curierul Adventist

Gili Antea, un familist convins, trecut de 40 de ani de căsnicie.

Joomla SEF URLs by Artio